01.10.2014
Aktif Kullanıcı :9
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10519330

 Konu  Soru Cevap : 32 Cevap 

  Cevap Yaz  

YAMUK NAMLU

28.11.2005 22:02:04 tarihinde  SELMAN_S_54  yazdı!

Merhaba arkadaşlar benim sarsılmaz marka süperpoze bir tüfeğim var. Bu tüfeğimle yaşadığım bir sorunu sizinle paylaşmak ve görüşlerinizi almak istiyorum.
Bu tüfeğin namlusu aldığımdan beri yamuk. Yamukluğu şöyle örneğin 60 m mesafede attığım hedefin en az 1 m altını vuruyor.(tek kurşunla) saçma ile ise 40 m mesafede saçma yoğunluğu hedefin 40 cm kadar altında toplanıyor. Ancak bu tüfeğin dipçiğide tüm bu eksikleri giderecek derecede yüksek. Adeta bir trap tüfeği gibi. Bu nedenle ilk zamanlar sadece uçar avlarda kullandığım için namlunun yamukluğunu fark edemedim. Ne zaman ilk kurşunu attım gözlerime inanamadım. Gerçi zaman zaman sabit avlarda vurulması gereken avları vuramadığım olurdu. Arkadaşlarla şaka konusu olurdu “senin bu tüfek duranı vurmuyo” şeklinde.
Yani tüfek sabit atışlarda her şey kontrolünüz altında olduğundan (şeridi sıfırlama) alt vuruyor. Ancak uçar avlarda tüfeği kontrolsüz bir şekilde yüzünüze aldığınızdan hedefi tam vuruyor.
Fakat son zamanlarda (yasaktan önce) uçarda da çok üst vurmaya başladım. Sanırım atış tekniğim biraz değişti.
- Namluyu düzelttirirsem belki bir daha duran av ıskalamayacağım ama yüksek dipçik yüzünden uçarda şu anda üst vuran tüfek iyice üst vurmaya başlayacak.
- kundağı alçaltmak, ya da yeniden yaptırmak en mantıklı hareket gibi görünüyo ama bunu yaptıracağım kişinin gene benzer bir hata yapmasından korkuyorum.
Belki ayarlanabilir kundak yaptırırsam daha iyi olur diyorum. Ne dersiniz? Çünkü zaman zaman üstümüzdeki kıyafetler de tüfeği yüzümüze almayı etkiliyor. Buna göre ayarlarım diye düşünüyorum. Teşekkürler.

YAMUK NAMLU

28.11.2005 22:09:04 tarihinde  RANGER  yazdı!

Yamuk bir namlu ilk defa duydum.
Bence problem namluda değil,

Hedefin aşağı yada yukarısına yapılan atışlar tüfeğinizin dipcik boyunun size uzun gelmesinden kaynaklanıyor olabilir. Çok iyi nişan alıp, hatta tüfeği sabitlediğinzde bile hedefin altına atış sözkonu ise yukarıda söylediğimi mutlaka bir düşünün.

YAMUK NAMLU

28.11.2005 22:16:59 tarihinde  Labrador  yazdı!

değerli Selman bey;
namlu kesinlikle yamuk olamaz,sorunu kendinizde arayın başka bir atıcılığı iyi olan bir arkadaşınız hedefe tek kurşun atsın birde öyle deneyin,çünkü böyle sorunlarla ben çok karşılaşmaktayım...

YAMUK NAMLU

28.11.2005 22:18:29 tarihinde  RANGER  yazdı!

Burada dipcik boyunun uzun olmasından kastım, dipciğin en son kısmı ile tetik arasındaki mesafenin uzun olmasıdır.

Ayrıca bir ihtimal daha mevcut,
Düşüş mefasesi denilen, namlu hattının geriye olan uzantısının dipçik tabanının üst noktasına olan dikey uzaklığının fazla olması da hedefin aşağısına atış yapılmasına neden olur.

YAMUK NAMLU

28.11.2005 22:18:56 tarihinde  Labrador  yazdı!

hele de Sarsılmaz gibi bir silah üreticisinden böyle bir durum kesinlikle gerçekleşemez.

YAMUK NAMLU

28.11.2005 22:28:34 tarihinde  RANGER  yazdı!

Hedefe nişan aldıktan sonra tüfeğinizi hiç sapmayacak şeklide sabitleyip atış yapmayı deneyin, başka tüfeğiniz varsa ve onunla hedefte sapma olmadan isabetli atış yapabiliyorsanız , verdiğim örnekleri karşılaştırın, dipcik boyu vs gibi..

Saygılarımla,
Erkan GENCER

YAMUK NAMLU

28.11.2005 22:37:43 tarihinde  RANGER  yazdı!

Eğer poligona giderseniz, arkadaşın bahsettiği eğitimciler ilgilenirse ve de bir sonuca ulaşırsanız , lütfen sonucu bizimle paylaşın, söylediklerimden farklı bir bilgi olursa ben de öğrenmek isterim.

YAMUK NAMLU

28.11.2005 22:57:42 tarihinde  SELMAN_S_54  yazdı!

arkadaşlar namlunun yamukluğundan şüphem yok çünkü en az 20 arkadaşım tüfeği kullandı. ilk bakışta dipçiğin düşüşü az olduğu için bu tüfek üst vurur diyorlar. attıktan soora ise bu tüfek nasıl bu kadar alt vurur şeklinde yakınmalarla karşılaşıyorum. sanırım tüfek bu yüzden defoluydu ve o zaman ben de fazla dikkat etmediğim için satın aldım. sarsılmazın kalitesinden şüphem yok ancak arada sırada bu gibi sorunlar çıkabilir diye düşünüyorum. ayrıca farklı bir marka da aynı sorunla karşılaşan bi arkadaşım oldu. o namluyu kalıplattığını(düzelttiğini) söyledi. tavsiye ettiklerinizin çoğunuda denedim. zaten tüfeğin uçar performansı ve sıkı seçmezliği olmasa kesin satardım. tüfeğin tek vurma gerekçesi şu; namlu alt görüyor ancak düşüş az olduğu için şeridi sıfırlayamıyorsunuz bu nedenle şeridi bir miktar (bazen de gereğinden fazla) görerek atış yapıyorsunuz. bu da namlunun alt vurmasını telafi ediyor. haksız mıyım? cevaplayan arkadaşlara teşekkürler. tavsiyerinizi bekliyorum..

YAMUK NAMLU

28.11.2005 23:18:13 tarihinde  Labrador  yazdı!

Bir de merak ettim bu tüfek sarsılmazın hangi modeli?

YAMUK NAMLU

29.11.2005 09:04:24 tarihinde  SELMAN_S_54  yazdı!

sarsılmaz "süper vurucu"

YAMUK NAMLU

29.11.2005 09:46:26 tarihinde  Alperduman  yazdı!

Sarsılmazda rastlamadım ama üzümlü sp. bir tüfekte(yeni) bandın namlu üzerine eğri olarak kaynak edildiğine şahit oldum. Teknik öğretmen olduğum için gözümden kusur kaçmaz. Sarsılmaza tüfeği gönder 5 ay sonra gelir.

YAMUK NAMLU

29.11.2005 13:35:45 tarihinde  Ansamselcuk  yazdı!

çok uzak mesafeden atım yapıyorsunuz bir a4 kağıdına 25 mt.mesafeden tek kurşun atımı yapın..

YAMUK NAMLU

29.11.2005 13:38:31 tarihinde  Ansamselcuk  yazdı!

saçma grupmanına bak..alper Bey haklı son zamanlarda yapılan silahlar baya problemli..

YAMUK NAMLU

29.11.2005 13:45:14 tarihinde  Selgür  yazdı!

Selamlar,
Bendede sarsılmaz vardı,aynı alta düşme sorunu vardı.Dipçiği aşağı düşürerek sorunu çözdüm. Yani metal kısım ile dipçik arasına açılı parca koydum.Arkadaşımdada franchi first class var oda aynı işlemi yaptı . .Şu anda problem yok .
Bence namluun yamuk olma olsılığı düşük.
Selamlar .Bilgilerinize.

YAMUK NAMLU

29.11.2005 16:01:35 tarihinde  Labrador  yazdı!

Dipçiği kendinize göre düzenli bir şekilde ayarladığınızda,namlu üst bandını görmeyerek sadece gez ve arpacığı görerek atış yaptığınızda aynı sorunun yaşanmasını bir test ediniz.

YAMUK NAMLU

29.11.2005 18:49:09 tarihinde  SELMAN_S_54  yazdı!

ilginize teşekkürler arkadaşlar...

YAMUK NAMLU

29.11.2005 18:51:43 tarihinde  SELMAN_S_54  yazdı!

söylediklerinizi deneyeceğim sergür kardeş o araya parça koymayı nasıl yaptığınızı yazar mısınız? ayrıca selmanbuyukkoca@mynet.com a da yazabilirsiniz.

YAMUK NAMLU

29.11.2005 20:36:37 tarihinde  Alperduman  yazdı!

birde türkiyede neden dipçik boyunu 37 cm yapıyorlar anlamış değilim. Benim gibi selvi boylular için neden kısa dipçik yapmazlar. Bu arada boy 172 cm. hesabıma göre benim dipçik tetik arası mesafe 34 cm olması lazım.Bunlar herkesi uzun boylu sanıyor herhalde.

YAMUK NAMLU

29.11.2005 20:44:54 tarihinde  HUNTER34570  yazdı!

problem tüfekte değil sende
niye kızıyosun kızmana gerek yok doğruyu söylüyorum

YAMUK NAMLU

29.11.2005 22:27:29 tarihinde  Ördekci  yazdı!

evet aynı olayı bende huğlu pozede yaşadım fakat benim sorunum dipçik düşüklüğü idi.hemen çuf çuf...birde bizim türkiyemizde tüfeğin kalitesi ve işçiliği para ile doğru orantılı yani ucuz et hikayesi
saygılar

YAMUK NAMLU

29.11.2005 22:39:59 tarihinde  Ördekci  yazdı!

yeni çıkan yerli tüfeklerin katologlarını incelediyseniz dipçiği kendinize göre ayarlamak için bazı aparatlarla birlikte satılıyor uzunluk kısalık düşüklük ve yükseklik ayarı gibi.buda kolaylık sağlıyor.

YAMUK NAMLU

30.11.2005 10:37:46 tarihinde  Mert44  yazdı!

Huğlu poze tüfek bende de var. 104 A modeli ve mobil şoklu. Alt namlu ile yaptığım tek kurşun atışında 30 metreden 25-30 cm aşağı vuruş yapıyorum. Üst namlu biraz daha yukarı vuruyor.

Vursan otomatik tüeğim vardı. o nun durumu daha da berbattı. yaklaşık 50 cm aşağı vuruş yapıyordu. Destekli atışta da sonuç değişmiyor.

Sevgili arkadaşlar. Tüfeklerin bir çoğu 35 metre mesafede saçmayı nişan alınan yerin yarısını aşağı yarısını yukarı atacak şekilde ayarlanıyor. Trap tüfeklerinde alt namlu bu mesafede yüzde 70 nişan noktasının üzerine üst namluda ise yüzde 50 üst ve altına atış yapacak şekilde ayarlanıyor. Bunu ya alt namyusu üst namluyla belli bir açıda kaynatarak yapıyorlar.

Daha öncede huğlu poze kullandım. Dikkatimi çeken bir konuyu belirtmek istiyorum. aynı namlu uzunluğunda ve ikiside mobil şoklu olmasına rağmen namyu ağzına baktığımda birisinde iki namyu birbirine tam temas edecek şekilde birleştirilmişti. Diğerinde ise iki namlu arasında namlu ağzında 1 mm lik bir mesafe vardı. Bu silahların mobil şoklu olması nedeniyle namlu dış çaplarının daha büyük olduğunuda hatırlatırım. ilk belirttiğim tüfek 50/50 oranına göre atış yapmasına rağmen namluları arası açık olan basbayağı aşağı atış yapıyor.

Gelelim otomatiğe. elimden çıkardığım vursan marka otomatikte namlu ile üstteki şerit tamamen birbirine paralel yapılmış. piyasadaki yabancılar da dahil bir çok tüfekte bunu görmek mümkün. ancak örnek verecek olursam beretta otomatiklerde, browning fusion modelinde hatta yerlilerde ata ve sarsılmazda üstteki bant yüksekten başlayarak namlu ucuna doğru alçalan, yani namlu ekseni ile açı yapacak şekilde yapılmış. Atış yapıldığında saçma ya da kurşunlar nişan hattının üzerinde bir açıyla namluyu terk ediyor. Olması gereken de bu. Namlularda yamukluk olmaz ama bence bu küçük gibi görünen ayrıntı atışı büyük ölçüde etkiler. namluya pararalel yapılmış bantlarla yapılan atışta saçma veya kurşun daha namlu çıkışında eksi bir açıyla namluyu terk ediyor ve nişan alınan noktadan aşağı atış yapılmasına neden oluyor. Süperpozede eğger alt namlu üst namluya yaklaşan bir açıda değilde tam paralel yapılırsa ve üsteki bantta namlulara paralel kurulursa alt namlunun aşağı atış yapması kaçınılmaz oluyor.

Baykal marka 20 kalibre pozemin alt ve üst namlusu namlu ucunda birbirine tam yaslanmış bir şekilde kaynatılmış. Üst bant ise arkadan rampa olarak yüksek başlıyor ve namlu ucuna doğru namlu eksenine yaklaşan bir yapıya sahip. 30 metreden tek kurşunla ve alt namluyla bu tügfekle kola kutularını vuruyorum. üst namluda direk kutuya değil biraz altına nişan alarak aynı isabeti sağlıyorum. Sorun bence önemli ölcüde bu...

YAMUK NAMLU

30.11.2005 11:33:30 tarihinde  Borano_52  yazdı!

Sn.Selman
Tüfegindeki sorun doğru olabilir bir dostumun Huglu ya yaptırdığı 2 ad.Trap Skeet tüfeklerinde namlu egriliği sorunu vardı.Kendisi iyi bir torna ustası olduğundan fark ettide 2 namluyuda yeniden yaptılar.Sarsılmaza gelince yine birbaşka arkadaşımın superpozesi yaklaşık 50 atışdan sonra 2 igneyi birden kırdı.Ülkemizde silah üretiminde kalite kontrol babadan kalma metodlarla yapıldıkca bu sorunla herzaman yaşanacaktır.
Rastgele

YAMUK NAMLU

30.11.2005 14:34:01 tarihinde  Labrador  yazdı!

Değerli borano_52
1) CNC teknolojisinin ne olduğunu biliyormusun?
2) Namlu nedir nasıl üretilir şoklamalar nasıl yapılır?
3) Kalite nedir hangi şartlarda aranır?
Her marka poze iğne kırabilir yada başka bir metalde kırabilir.CNC teknolojisi sayesinde ürünler göz kararı yada ilkel metotlarla değil tamamen bilgisayarlı otomasyon sistemleri sayesinde üretilir ve bazı parçalarda birçok silah fabrikasının başvurduğu özel kalıp fabrikalarında üretilir ve silah fabrikalarına istekleri doğrultusunda dağıtılır yani sonuç ta bir sorun sürekli her kullanıcıda aktivite oluyorsa o bir sorunlu markadır hatta fabrika büyükse o satılan modeli piyasadan geri çeker ve sorunun üstüne düşer.şuan ki Türkiye de üretilen ismi önlerde bulunan sarsılmaz,huğlu,ata gibi fabrikalardada özellikle de Sarsılmazda kesinlikle baba dan kalma metotlar kullanılmıyor, ben sarsılmazı savunmuyorum onlarında her üretici gibi bazı noktalarda ufak tefek tutarsızlıkları var ama bu herkesin önüne çıkacak basit hatalar şeklinde değil..bir tornacı eğer namlunun ilmini kesinlikle bilmiyorsa yani bir namlu ustasından öğrenmemişse kesinlikle gerçek bir namlu yapamaz yaptığı laf tabiri ile uydurma bir namlu olur.50 atışta 2 iğnenin birden kırılması(hata şeklinde değilde normal şartlarda) hermarka için görülebilecek binde bir lik bir istisnadır…
Yukarda mert44 arkadaşımız güzel bilgiler vermiş siz o yorumu birkez daha okuyun isterseniz…
Saygılar….

YAMUK NAMLU

30.11.2005 19:25:17 tarihinde  SELMAN_S_54  yazdı!

arkadaşlar çok özür dileyerek bir yanlış anlaşılma olduğunu belirtmek istiyorum. ben şeridi namlunun bir parçası olarak gördüğüm için yamuk namlu dedim. yoksa namluda bi yamukluk olduğunu sanmıyorum. zaten iki namlu da alt vuruyor. arkadaşların bahsettiği gibi şerit namluya paralel kaynatılmış. ben de şeridi söküp tekrar kaynatamayacağım için farklı çözümler aradım. cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim. amacım polemik yaratmak değildi. :-((

YAMUK NAMLU

30.11.2005 19:46:21 tarihinde  Drözden  yazdı!

Bir de delikli demirin vurmazı olmaz derler, al işte...

YAMUK NAMLU

01.12.2005 14:05:49 tarihinde  Mert44  yazdı!

Selman kardeş şerit üzerine fişek yatağı yakınlarına bir yere 3-4 mm yüksekliğinde üzeri taramalı rampa şeklinde parça koydur. şeritle aynı genişlikte olsun ve arpacığa da dokunma. arpacığı bunun üzerinden gör. tüfek tıpkı baykal tüfeklerin tek kırması gibi olacak nişan alma bakımından. ama atışı yukarı alacağından emin olabilirsin. iyi atışlar.

YAMUK NAMLU

01.12.2005 16:22:50 tarihinde  Borano_52  yazdı!

Sn.Labrador
35 yıldır ava giden ve bu süre içerinde elinden bir sürü tüfek geçen, CNS tezgahlarında nasıl tüfek yapıldığının,nasıl şoklama yapıldığının,bilgisinesahip olacak kadar İnternet Sitelerini dolaşıp gerekli yayınları okuyabilecek kadar mütevazi bir üniversite tahsilli kişi olarak,senin kadar bu konuda bilgili olamadığımız için kusura bakma.Ayrıca Türkiye de şimdiye kadar hangi silah üreticisi ortaya çıkıpta benim şu modelimde bu arıza var geri topluyorum demiştir.Engin bilgilerin ışığında bana bir örnek verebilirmisin ?Seni bilmem ama benim için bir Tüfegin 50 atışdan sonra 2 iğnesinin kırılmasının,sıfır km arabanın 50 Km.sonra yol alırken aks kesip iki tekerinin sağa sola fırlamasından bır farkı yoktur.
Rastgele

YAMUK NAMLU

01.12.2005 17:09:56 tarihinde  Ördekci  yazdı!

iyi günler;
Sayın Borano bende belirttiğiniz, tüfek imalatları konularında yani namlu üretimi,özel tezgahlar,şoklamalar vs. gibi konulara ilgi duyan birisi olarak sizin bunları internetten öğrendiğinizi belirtmişsiniz rica etsem bu konularda bilgi veren siteleri yazarmısınız yada kaynakları.Birde anlayamadığım yüksek tahsilli olmanın bu konularda bir avantajı varmıdır? Birde bir örnek vermişsiniz yani arabayla tüfeği kıyaslamışsınız bende bir kıyaslamada bulunmak istiyorum acaba sırtınıza 500 kg lik bir kum çuvalı yükleseler bacaklarınızın hali ne olur?Şimdiye kadar demekki her kullanıcının önüne aynı sorun çıkmıyorki üreticide ürettiği malzemenin toplanmasına gerek duymuyor. Dikkatinizi çekerim sorunu çok olan silah üreticileri zaten şimdiye kadar iflas bayrağını çektiler. Saygılarımla..

YAMUK NAMLU

01.12.2005 17:24:32 tarihinde  Alperduman  yazdı!

Borano_52 görüşlerine aynen katılıyorum. Türkiyede genelde üreticiler sattıkları malın arkasında pek durmuyorlar. Tabiki bu sözlerim herkesi kapsamıyor. İyiside var kötüsüde. Malının arkasında duran olduğu gibi beni alakadar etmez bildiğin yere şikayet et diyende var. Teknik öğretmenliğimin yanında sanayi ve ticaret il müdürlüğünde bilirkişi olarakta görev yapmaktayım. Bu görevim dolayısıyla öyle satıcılarla karşılaşıyorumki nerdeyse tüketici hakkını aradı diye bir dövmedikleri kalıyor. Bizim biraz daha kafayı değiştirmemiz lazım diye düşünüyorum.
saygılar

YAMUK NAMLU

01.12.2005 17:34:33 tarihinde  Borano_52  yazdı!

Sn.Ördekçi
Ben bu konuları ögrendim diye bir iddiada bulunmadım .Ayrıca dünyada ki bütün üreticilerin siteleri ni google da bulabileceginizi bir internet kullanıcısı olarak bildiğinizi varsayarak bu soruyu niye sorduğunuza da anlam veremedim ve verdiginiz örnekle konuyu bagdaştıramadım.Birde Sn Labrador a verdiğim cevap sizi niye bu kadar tedirgin etti çözemedim. Ben sadece etrafımdaki olaylardan örnek verdim ve kendi fikirlerimi söyledim
Rastgele

YAMUK NAMLU

01.12.2005 19:55:45 tarihinde  Labrador  yazdı!

Saygıdeğer,borano_52;
Herhalde yanlış anlaşıldım.bu sitede bir çok konuda birçok yorumum,kişisel düşüncelerim bulunmaktadır,her zaman herkesin düşüncesine yorumuna saygı duymuş,duymayanlarıda gerek sitede gerekse mail yolu ile uyarmışımdır.şayet size karşı bilmeden en ufak bir saygısızlıkta bulunduysam özür dilerim,benim size vermiş olduğum cevabımdaki amacım,sizi küçümsemek,kınamak,basit görmek değil,kendim 20 senelik bir makine mühendisi ve aynı zamanda 15 seneye yakında tüfek tamirat işleri ile uğraştığım için yapmış olduğunuz yorumda gördüğüm bazı noksanlıkları belirtmek içindi..
Değerli borano; ben şimdiye kadar bu sitede hiçbir konuda hiçbir zaman en iyi ben biliyorum vs.. şeklinde yorumum olmamıştır böyle bir saygısızlıkta kesinlikle yapmam.
Hayatın boyunca av hayatında başarılar diliyor ve bundan sonrada bu tip yanlış anlaşımların oluşmamasını ümit ediyorum..Saygılarımla….
Hamza TÜRKOĞLU

YAMUK NAMLU

03.12.2005 20:55:50 tarihinde  Ördekci  yazdı!

sayın borano52;
hamza beyin bütün yorumlarını bu sitede ben çok yakından takip etmekteyim adam tarafsız bir şekilde herzaman doğru olanı belirtmek istiyor.benimde bu konudaki yorumlar dikkatimi çektiği için kendi düşüncemi belirttim.amacım kesinlikle sabit bir düşünceye bağlı kalarak taraf tutmak değildir.
saygılarımla

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16