30.10.2014
Aktif Kullanıcı :10
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10580286

 Konu  Soru Cevap : 13 Cevap 

  Cevap Yaz  

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

11.05.2006 18:36:28 tarihinde  M.erten  yazdı!

Yivli tüfeklerde hedefin alt kenar orta noktasına nişan alıyoruzda,yivsizlerde neden hedefin tam ortasına nişan almamız gerekiyor(tek kurşunda).Yoksa ben mi yanılıyorum,bu konuda biraz bilgi verirmisiniz.Teşekkürler.

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

11.05.2006 22:53:55 tarihinde  Drözden  yazdı!

Sayın Erten,
bunlar insan hedefi için askerlere öğretilen doğrular. İnsan savaş meydanında askeri bir silahla başından cinsel organına kadar neresinden vurulursa vurulsun , ölür. Siz silahınızı vurmak istediğiniz noktaya ayarlayın, domuz için bu omuz merkezli bir handball topu kadardır. Sevgiler

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

12.05.2006 01:25:31 tarihinde  Mert44  yazdı!

Erten bey,
Bildiğim kadarıyla avtüfeklerinin nişan sistemleri, ya nişan alınan noktanın yüzde 50 altına, yüzde 50 üstüne, ya da yüzde 30 altına, yüzde 70 üstüne isabet sağlayacak şekilde üretiliyor. Bu tüfeğe görede değişebiliyor. Biraderin baykal pozesinin alt namlusu 50 ye 50 yani merkeze, üst namlusu ise 30 a 70 oranına göre atış yapacak şekilde ayarlanmış.

Marocchinin internet sitesindeki bir modelinde ise üst namlu merkeze alt namlu ise yüzde 70 yukanı atış yapacak şekilde yapılmış. Tercihi artık atıcı yapıyor. Ama adamlar en azından nişan ve vuruş noktasını belirtmişler.

Benim süperpozenin ise bu hikayelerle hiç ilgisi yok.. Benim pozenin alt namlusununu vuruş noktası nişan noktasıyla alakasız. Tamamen alta vuruyor. Üst namlu ise yüzde 30 üste yüzde 70 alta atış yapıyor. Olayın dipçik eğimiyle filan da alakası yok. Nasıl olsa saçma atıyorlar zihniyetiyle yapılmış herhalde.

Bant namlulara tamamen paralel. alt namlu üst namluya uç kısımda sıfır mesafede dayanması gerekirken yani uca doğru birbirine yaklaşması gerekirken, arada 1 mm lehim payı bırakılmış. Buna mobil şoklu olduğu için zaten dış çapı geniş namluları da ekleyince namlularda neredeyse birbirine paralel olmuş. Böyle olunca da nişan hattı mermi yolunun üzerinde kalıyor. Alt namlunun hedefe merkezden isabet etmesi için yaptığım denemede üç arpacık mesafesi yukarı atış yapmak gerekiyor. Bu tüfekle hasbelkader poligona gitsem alt namluda paso ıska vereceğim gün gibi ortada.

Ben diğer tüfekleri bilmiyorum ama huğlu mobil şoklu pozelerin namlu birleşim açısının ve bantın kurulumunun hatalı olduğuna inanıyorum.

Bendeki Vursan da böyle paralel banta sahip bir tüfekti. Aynı hastalığa sahipti.

ATA sahibi olanlar, huğlu 401 serisi tüfeği olanlar, beretta, reminton ve winchester in pompalı ve otomatiklerine sahip olanlar bantlarına dikkat etsinler, bantları nasıl namlu fişek yatağı kısmından yüksek gelip namlu ucunda alçalan bir yapıya sahip.

Şu avı yakmayan tüfek hikayesinde hatalı nişangahların payı benim fikrime en ön planda.

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

12.05.2006 08:37:28 tarihinde  m.doyran  yazdı!

Selamlar,
Askeri silahlarda G3 te öyleydi mesafeye ayarlı nişangah sistemi var. örnegin 200 metrede 400 m. ye ayarlı atarsan baska vurur. 100 m. ayarlarsan baska,
ayarlı gezle sanırım mesafeye baglı bir açı ayarlanıyor. eger tüfekte mesafeye göre bir ayar imkanı yoksa tüfegi tecrübe edip sonuca göre nisan noktanı seçebilirsin.

tüfekte 30 alta 70 üste gibi oranlar mesafeye göre degiseceginden bence namlular paralel olmalı.

Bunlarda benim fikirlerim
herkese saygılar

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

12.05.2006 08:54:53 tarihinde  Drözden  yazdı!

İşte bu nedenlerle kaliteli poze veya çifteler otomatiklerden pahalıdır. Çifte veya poze yivliler ise inanılmaz pahalıdır, iki namlunun aynı yere vurmasının ayarlanması deneyim , el emeği ister. Ayarlar zamanla bozulur, tekrar ayarı gerekir. yine bu nedenlerle domuz avına çifte veya poze ile çıkacak arkadaşlara tek kurşun kullanmadan önce defalarca atış yaparak , hep aynı tek kurşunla, tüfeklerini tanımalarını öneriyorlar. Hatta bu tüfeklerle tek kurşun atımını önermiyorlar. sevgler. drözden

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

12.05.2006 18:51:07 tarihinde  Mert44  yazdı!

Hayır her bir namlu için ayrı vuruş değerlerinde ayarlanıyor. Mesafeyle değişen bir şey yok. Benim anlatmak istediğim konu, yerli tüfeklerin bazı markalarında hem namluların hem de üstte bulunan bantın birbirine paralel olması. Böyle nişan anlayışı olmaz. Bende başkal marka tek kırma var. O tüfekte bant bile yok. arka tarafında taramalı bir rampa ve ucunda namluya sabitlenmiş bir arpacık. bu şekilde nişan aldığınızda namluyu belirgin bir şekilde yukarı kaldırmış oluyorsunuz. Bu tüfekle yaptığım atışlarda nişan aldığım noktanın üzerinde vuruşlar yapıyorum. Elimdeki 401 b marka huğlu da aynı şekilde üst vuruyor.

Poze ise yakın mesafede örnek verecek olursam 10 metrede hedefin alt namlu 15 cm altına vuruyor. 20 metrede attığım a-4 kağıdı ancak alt kenerlarından vuruluyor.

Öte yandan dikkat ederseniz mobil şoklu namlulardan bahsettim. Huğlu nun standart sabit şoklu namluları namlu ucunda birbirine yaslanacak şekilde kaynatıymış. namlu uçunda genişleme olmadığı için her iki namlu bir nevi üçgen oluşturucak şekilde uçta birleşiyor. Namlular paralel olursa en azından bantın namlulara belli bir açıyla tutturulması gerekir. o da paralel olursa işiniz atışta etek saçmalarına kalmış demektir.

Doktorum haklısın kaliteli pozeler bu yüzden pahalı oluyor ama en azından baykal kadar olabilirlerdi.

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

12.05.2006 19:19:39 tarihinde  Mert44  yazdı!

Öte yandan yüzde 50/50 ve 30/70 oranları 40 yarda yani 35 metre mesafe dikkate alınarak ayarlanmış. 35 metre mesafede benim pozenin alt namlusunun hedefi merkezde sarması gerekirken atış yaptığım yerde toprağı kazıyor deyim yerindeyse.

Konuyu açan arkadaşımıza cevap verecek olursam, piyade tüfekleri standart üretilmiş tek tip mermiye göre ayarlanıp imal edilirler. Ama bu tüfeklerde de yine ayar vidaları mevcuttur. Atışları isteğe göre sıfırlamak için.

G-3 tüfeğinde üzerinde 100-200-300 ve 400 metre mesafeleri belirtilen döner bir gez var. Ancak bu gez hem sağ-sol hem de aşağı ve yukarı alınabiliyor. Silah 100 metre nişangahında 100 metreye sıfırlandığında 200 metre de vuruş yeri aşağıda olacaktır ve hedefi vurmak için de yukarı atış yapmak gerekecektir. Yani alt kenar orta yerine üst kenar orta. Bu kenar ortaların miktarı da elde uçuş yolu hakkında bilgi yoksa deneyime kalacaktır.

Alt kenar orta nasıl olacak peki? Eğer aynı silahla bu defa 200 metre nişangahıyla 100 metreye atış yaparsak mermi yolu yukarıda olacağı için hedefin altına nişan almak gerekecek.

Aslında alt kenar orta noktası daha ziyade 50 metreye fabrikasyon olarak sıfırlanmış tabancalar için daha geçerli bir kavram. genelde tabanca atışları 25 metreye yapıldığı için hedefin daima altına nişan almak gerekiyor. Bu zamanla ağız alışkanlığı olmuş.

Aslında yivli tüfekte de tabancada da nişan noktası mesafeye ve sıfırlanma durumuna göre değişir. Bu tek kurşun atışlarında yivsiz silahlar için de geçerli.

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

13.05.2006 14:06:10 tarihinde  M.erten  yazdı!

Sayın Mert 44

Eğer sizin söylediğiniz doğru ise(poze nizle 10m den hedefin 15cm altına ve a4 kağıdının alt kenarına) sizn tüfeğinizde aşırı bir derecedeanormallik var demektir.10m de 15cm alt vuran br tüfek çok tuhafıma gitti açıkçası.

10m de 15cm alt vuran bir tüfek 100m de 1.5m sapma yaparki bu bence anormal bir durum.

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

13.05.2006 19:00:24 tarihinde  Mert44  yazdı!

20 metreden tek kurşunla a-4 e yaptığım atışta merkezine nişan alınca kağıt hiç vurulmuyor. üst kenarına nişan alınca alt tarafından delik açıyorum. Geçenlerde sırf emin olmak için iki kutu fişek attım. ağırı hafif hiç fark etmedi.

20 kalibre baykal pozeyle 25 metreden gualandi kurşunu ile yaptığım atışlarda kola kutusunu merkezine nişan alarak tam ortasından defalarca vurdum. Üst namluda ise kutunun deyim yerindeyse alt kenar ortasına nişan alarak yine ortasından vurdum. doğru olan bir poze için bence bu olmalı. Sanki havalı tüfek atıyor gibi rahat vuruluyordu.

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

13.05.2006 23:21:10 tarihinde  M.erten  yazdı!

Valla dostum o tüfeği kimden nerden aldın bilemiyorum ama,o nu yapan usta kim çok merak ettim doğrusu.Daha doğrusu hangi makine veya her neyse.

Allah rahmet eylesin,benim burada bir amcam vardı,tüfek ve silah ustası.Yüzlerce tüfek yapmıştır eskiden hepsi antika oldu tabi şimdi.Benim arkadaşımda da bir çiftesi var,20 kalibre hala daha durur.Ne domuzlar vurulmuştur bir bilsen onunla.Aynen çivi gibide çakar nereye nişan aldınsa.O zamanki elle yapılan tüfekle şimdikini sen düşün artık.

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

25.05.2006 21:32:02 tarihinde  Ansamselcuk  yazdı!

Şevgili mert 25 ve 50 mt.rede kurşun şıfır noktaya iner...yani attığın ürünün aş çok düşümünü bilmen laşım

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

25.05.2006 21:35:12 tarihinde  Ansamselcuk  yazdı!

10 çm den faşla üşt çıkar g3 den kurşun..o yüşden kışa meşafelerde alt attırıyorlar..Yivli Av tüfeklerinde aynı çal. bir tüfek 3 ila 6 çm gibi olur ..

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

26.05.2006 02:46:29 tarihinde  Mert44  yazdı!

Ben de aynı şeyi belirtim. ama acemi er tayfasına mesafe gözetmeksizin alt kenar orta tanımı ve tarifi yapılıyor.

TÜFEKLERDE NİŞAN ALMA

26.05.2006 17:57:37 tarihinde  Ansamselcuk  yazdı!

:)):))))))

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16