20.08.2014
Aktif Kullanıcı :23
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10388293

 Konu  Soru Cevap : 11 Cevap 

  Cevap Yaz  

kalibrenin avdaki önemi

04.12.2006 21:00:59 tarihinde  Alper DUMAN  yazdı!

Sayın Ssmcivan..
12 çap tüfek ile 20 çap tüfek arasında namlu çıkış hızı olarak büyük fark var ve tabiki 20 kalibre tüfeğin grupmanı daha toplu olacaktır.
Yaklaşık olarak 12 çap bir tüfeğin namlu çıkış hızı 350 metre/saniye iken, 20 çap bir tüfeğin namlu çıkış hızı 500 metre/saniyedir. Burdanda
20 kalibrenin saçmayı daha uzağa süreceği ve daha toplu gitmesine sebep olacağı sonucuna varabiliriz.
Hortumun ucunu sıkınca(daraltınca) su daha uzağa atmıyor mu?
20 kalibrelere kıyma makineside diyebiliriz:)) Bu cumartesi bir keklik havada infilak etti, yere sadece tüyleri düştü.
Kısaca yakın kalkan uçar, kaçar avları için 12 kalibre bir tüfek daha iyi netice verir.
Selamlar..

kalibrenin avdaki önemi

05.12.2007 00:03:56 tarihinde  Avcıoğlu05  yazdı!

acaba

kalibrenin avdaki önemi

05.12.2007 10:27:06 tarihinde  Alper DUMAN  yazdı!

Sayın Avcıoğlu..
Tam bir yıl olmuş bu yazıyı yazalı, nerden bulup çıkardın:))
Bende 1 tane huğlunun 20 kalibre 71 cm namlu boylu pozesi var tüfek o kadar kibarki anlatamam. Kibar derken dayanıksız olduğu anlaşılmasın, hem tutması hemde yüze gelmesi elimden gelip geçen onlarca tüfekten iyi.
Bu tüfeğimi pek ava götüremiyorum sebebi ise memlekette pek kullanan olmadığından fişeklerini bulmakta sıkıntı çekiyorum. Ama her sene en az 1 defa kekliğe götürür ve iyi av yaparım. Yalnız dediğim gibi keklikte olsun bıldırcında olsun hayvanı çok bozuyor.
Geçen sezon bıldırcında 5 arkadaş limitleri doldurmuştuk benim vurduğum 10 bıldırcının 6 tanesini arkadaşlar güvece koymadı geri kalan 4 tane ise diğer bıldırcınlar içinde en fazla ezilmiş olanlardı.
Mesafe konusuna gelince onbinlerce 12 kalibre ile fişek yakmış biri olarak, sanki 20 kalibrenin etki mesafesi daha fazla diyebilirim. En azından benim görüşüm böyle.
Ördeğe kaza götürmedim, bu sene götürmeyi düşünüyorum. Sonuçları yazarım.
Saaygılar..

kalibrenin avdaki önemi

05.12.2007 12:55:33 tarihinde  Coşkuntuna  yazdı!

Çok değerli dostlarım...

...

12 no tüfekle 20 no tüfek arasında saçma adedi (saçma gramajı) hariç hiç bir fark yoktur...
Belli bir oran dahilinde imal edilen fişekler, değişik çaplarda da aynı hıza sahiptirler (av için üretilen saçmalı fişeklerden bahsediyorum)

Hız aynı oluncada saçmanın gittiği mesafe de aynı olacak, dolayısıylada enerji de saçma başına aynı olacaktır...

Eğer konu tek kurşun olursa, ağırlık farkından (hız aynı ise) ağır olan daha teysirli olacaktır...
Saygılar
Bekir Coşkuntuna

kalibrenin avdaki önemi

05.12.2007 15:36:38 tarihinde  Alper DUMAN  yazdı!

Sayın Coşkuntuna...
Bu hız konusu benim görüşüm değil neticede ölçmem mümkün değil. 350m/sn 12çapın, 500m/sn 20 çapın namlu çıkış hızıdır diye yerli bir av dergisinde okumuştum. Aklımda öyle kalmış ama yanlış olabilir aksini iddia etmiyorum.
Yalnız gurupman konusuna gelecek olursak sanırım 20 kalibre bir tüfeğin grupmanı daha toplu olacaktır. 12 kalibre bir tüfekte full şok dahi olsa bence 20 kalibreden daha fazla saçmayı açar.
Elimdeki tüfek çok el değiştirdi en son bana geldi, alıp satanların satma sebebi hep aynıydı; av vuramamak.
Kısaca 20 kalibre bence arkasında iyi durabilenlerin tüfeğidir. Kendimi methettim sanmayın bende bu tüfekle çok ıskalıyorum..
Selamlar ve saygılar...

kalibrenin avdaki önemi

05.12.2007 20:14:40 tarihinde  Ahmetemrahkaplan  yazdı!

yivsiz av tüfeklerde kalibre bir nevi namludaki şok buğum etkisine eşdeğer bir davranış gösterir diyebiliriz. tüfeğimiz yivli olmadığı için tüfeğin kalibre değeri tesir menzilinde çok fazla rol oynamaz değildir.kalibre düştükçe aynı mesafede hedefe ulaşan saçma adeti artar diyebiliriz. SAMSUN

kalibrenin avdaki önemi

05.12.2007 20:32:17 tarihinde  KURT 30  yazdı!

Arkadaslar bu konuda Sayin abim Bekir Coskuntuna haklidir bu konu sacma balistigiyle ilgilidir ve dis balistige girer buna gore.Bir namludan cikan sacmanin ulasacagi yer o sacmanin buyuklugu ile alakalidir ornek vereyim sacma kalinligi carpi 100 metre yani 3,25 mm sacma gider 325 metre 4mm sacma gider 400 metre vs.Namlu cikis hizinin farkli olmasi o sacmanin daha uzaga gidecegi anlamina gelmez sadece gidecegi yere daha cabuk ulasacagi demektir buda benden bir bilgi.Saygilarimla.
Necati Kurt

kalibrenin avdaki önemi

06.12.2007 00:38:52 tarihinde  Avcıoğlu05  yazdı!

20 çap bir tüfek almak istiyorumda bundandır eski konuları açıp kurcalamam. Çoşkuntuna abimize katılıyorum. Ama tabii tıpta doktorun hastasına yazdığı ilacın etkinliği ve tedavideki başarısı onun klinik gözlemleriyle doğru orantılıdır ilaç şu işe yarıyor desenizde o klinik gözlemlerindeki sonuçlara görede davranır diğer dostlarada hakvermek gerekir...

Alp Osman Dişli AMAYS

kalibrenin avdaki önemi

07.12.2007 00:10:56 tarihinde  kurthasan  yazdı!

Sayın Alp osman bey selamlar, Hangi firma? Ben Eczacıbaşı Zentiva bursa bölgedeyim, rastgele. Saygılarımla.
Hasan Kurtoğlu 30 Bursa.

kalibrenin avdaki önemi

07.12.2007 00:43:52 tarihinde  Avcıoğlu05  yazdı!

Sevgili Hasan bey,
Tesadüfün böyleside olurmuş bende Eczacıbaşı Zentiva Samsun bölgedenim Amasyalıyım Amasya da çalışıyorum Vega1 deyim inşallah toplantıda tanışmak dileği ile.

Alp Osman Dişli AMASYA

kalibrenin avdaki önemi

07.12.2007 00:49:34 tarihinde  kurthasan  yazdı!

selam alp bey ben lacivert gruptayım,toplantı 06 ocak 2007 orada mutlaka görüşelim,iyi akşamlar.Hasan Kurtoğlu bursa 30

kalibrenin avdaki önemi

07.12.2007 10:41:59 tarihinde  Avcıoğlu05  yazdı!

Hasan bey numaram kısa kod olarak yaıyorum 7770

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16