23.04.2014
Aktif Kullanıcı :40
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :9902769

 Konu  Soru Cevap : 7 Cevap 

  Cevap Yaz  

TRAP/SKEET TUFEK VE AV TUFEGI FARKI

19.12.2006 13:23:52 tarihinde  Tatar  yazdı!

Merhaba sevgili avci kardeslerim,

Kisin gelmeye basladigi su zamanlarda umarim her biriniz dolu dolu avlar yapiyor ve av zevkinizi aliyorsunuzdur.

Arkadaslar ben sport tufek dedikleri trap/skeet tufekleriyle normal av tufeklerinin arasindaki farki bilmiyorum ve bilgilerinize ihtiyacim var. Simdi tek bildigim gorunuste trap/skeet tufeklerinin gorunusunun biraz degisik oldugu, mesela kundak ile namlu arasindaki aci farki, kundagin yuksekliginin ayarlanabilmesi gibi sizlerin de bildigi seyler. Ama bunun pratikteki amaci nedir? Neden bu tufekler biraz degisik yapida? Ayrica bu tufeklerle normal av yapilabilir mi?

Bilgisi olan arkadaslarin yardimlari icin simdiden cok tesekkur ederim.

Hepinize saglik, mutluluk ve en onemliside av dolu gunler dilerim.

Saygilarimla, Suat Sarigul

TRAP/SKEET TUFEK VE AV TUFEGI FARKI

20.12.2006 22:04:13 tarihinde  Tatar  yazdı!

Bu kadar uyenin icinden tufek konusunda bana bilgi verebilecek birileri yok mu, yoksa cevap alamayisimizin sebebi sitede bir cok kisiyi taniyan alisilmis bir sima olmayisimizmidir anlamadim gitti.

Rumuz dumura ugramis avci

TRAP/SKEET TUFEK VE AV TUFEGI FARKI

20.12.2006 22:36:30 tarihinde  akbabalı sinan  yazdı!

biz selçuk yazsın diye beklemiştik sanırım onun işleri yoğun ben yazayım ama o kadar çok bilgili değilim en azından biliyorum diye atlamadım sanırım arkadaşlarda benim gibi düşündü

selçuğu bekleyelim o yazsın en sağlıklısı

TRAP/SKEET TUFEK VE AV TUFEGI FARKI

20.12.2006 23:56:31 tarihinde  Cem GÜLEÇ  yazdı!

Sayın sarıgül,

Bu işin uzmanları yazmadan,bir kaç kelimeyle size yardımcı olmaya çalışayım.

Skeet ve trap tüfekleri adındanda anlaşılacağı gibi spor atışları için özel üretilmiş tüfeklerdir.

Ağırlıkları genellikle 3,5-4 kg civarıdır.(Av için üretilen tüfeklere kıyasla oldukça ağırdırlar)

Skeet tüfekleri ( genellikle) 71 namlu ve açık şoklu olarak üretilir.

Trap tüfekleri (genellikle)76 namlu ve full şoklu olarak üretilir.Trap tüfekleri,yüksek bantlı ve düz kundaklı olarak üretilir.(Amaç,yükselen plağı daha kolay yakalamak)

Bu tüfeklerle av yapılırmı? derseniz.Bu kişiden kişiye değişir.Avcılıkta kullanılan silahların bir standartı olmaz,isteyen istediği kalibrede tüfeği,keyfine göre istediği avda kullanabilir.

Ben av için tüfek alacaklara atış tüfeği tavsiye etmem ama mecbur kalırsanız,şok ve namlu boyu uygunluğu açaısından;Skeet tüfekleriyle,bıldırcın,çulluk,hatta keklik,trap tüfekleriylede ördek,kaz hatta üveyik avlanabilir.

kısa ve öz yazıp,faydalı olabildiysem ne mutlu.
(En azından son rumuzunu değiştirebilmişsem ne mutlu bana:)

Saygılarımla

Cem GÜLEÇ

TRAP/SKEET TUFEK VE AV TUFEGI FARKI

21.12.2006 13:07:24 tarihinde  Drözden  yazdı!

Skeet ve trap tüfekleri av tüfeği değildir. Elbet o tüfeklerlede ava gidilir, avda vurulur. Ancak kırkından sonra anladım ki av tüfeği başka birşeydir. İdeal kuş avı tüfeği için istenilen özellikleri şöyle sıralıyabiliriz.
1. uygun ağırlıkta uygun ağırlık dağılımında olmalıdır,
2. omuzlandığında nişan hattı hemen göze gelmeli bunun için uygun kundağa sahip olmalıdır.
3. Omuza gelmeli, omuz üstünede gelmeli, istenildiğinde omuzdanda çıkabilmelidir, Sagkolunuzun hareketlerine cevap vermelidir.
4. Dengeyi bozan bütün gereksiz ağırlıklar gereksizdir, genişbant ızgaralı bant vs gibi, hatta kuş avında arpacıkta gereksizdir
5. mobil şok gereklilik değildir, olursa iyi olur 2-4 şok gayet güzeldir.
6. Arıza yapmayan bir tek tetik veya çift tetik olabilir ( çift tetikle birinci fişeği kullanmış tüfeğiniz açıkken ayağınızın altından kuş fırlarsa tüfeğinizi kapatıp ikinci atışınızı yapabilirsiniz ).
7. tüfek iki kez her şekilde ateş etmelidir, birinci fişek patlamasada etmelidir.
8. ejektör çalışıyorsa iyidir.
9. selektör, tek tetik tüfeklerde tetikten hareketli değilse kullanımı pek pratik olmayan bir ayrıntıdır.
10. Tüfek kullanılacağa fişeğe uygun ağırlıkta olmalıdır, 32 gr üstü kullanılmıyacak bir avda magnum tüfeğin gereksiz ağırlığı gereksizdir.
11. Tüfek yeteri kadar uzun olmalıdır, ne kadarı yeter atıcısına göre biraz değişebilir.
12. Şüphesiz sağlam ve güvenilir olmalıdır, dağda sizi yanlız bırakmamalıdır.
13. Bütün bu özelliklere sahip tüfek , tüfekten fazla birşeydir sevgi, ilgi, kıymeti bilinsin ister, aksi halde elinizden uçar gider ve Tolganın dediği gibi iyi tüfek yaptırılmaz yapılmışlar arasından seçilir...

sevgiler.drözden

TRAP/SKEET TUFEK VE AV TUFEGI FARKI

21.12.2006 15:11:56 tarihinde  Muratkocas  yazdı!

Sevgili Cem in silahların farkları arasındaki açıklaması tatminkar.Sevgili Hakan da iyi bir av tüfeğini detaylı olarak tarif etmiş....Ben de bir poligon tüfeğinin ne anlama geldiğini anlatabilmek için birkaç ilave yapayım...

Skeet atışı,140 km/h hızla fırlatılan,kuleler arasında geçit yapan plakları vurmak essasına dayanan bir atış şeklidir.Kural gereği atıcı 24 gr.lık9/5 saçma nolu fişekler kullanır.Atış boyunca atıcı 125-150 atış yapar.Öyleyse atıcının elindeki silah bu amaca uygun dizan edilmiş olmalıdır ki bu dizaynın ana hatları şunlardır:

Bir skeet tüfeğinin en önemli özelliği şokudur.Özel skeet şokları tercih edilir.(açık bir şoktur.)Skeet atışında ancak açık bir şokla plağı kıracak saçma grubu optimum dağılımda hedefe ulaşabilir.

Namlu boyu,marka ve imalatına göre,uygun noktada ağırlık merkezi verecek şekilde,65-71 cm arasındadır.

Atıcı 125-150 atış yapacaktır.Atışlar sırasında tüfeğin fazla sarsılmaması için.(aynı zamanda atıcının da fazla sarsılmaması için) bu tüfek asgari3,5 kg. veya üstü ağırlıkta olmalıdır.

Trap atışına gelince,atıcı gittikçe uzaklaşan plaklara atış yapmaktadır.Trap plağı uzaklaşmakla birlikte aynı zamanda yükselmektedir.Dik kundaklı tüfekler tercih edilir genelde çünkü bu kundak atıcının kendiliğinden bir üstleme yapmasını sağlar.Bu kural değil,tercihe bağlıdır.Atış 24 grlık7/5 no fişeklerle yapılır.Plak gittikçe uzaklaştığından plakayı uzakta kırmaya yönelik olarak 3/4 ve 4/4 şoklu tüfek tercih edilir.İyi swing sağlamak amacıyla ağırlık merkezini öne taşıyan daha uzun namlular tercih edilir.(76 cm. gibi.)

Atıcı yine 125 fişeği kısa bir süre içinde atacaktır.Sarsıntının önüne geçmek için tüfek ağırlığı yine av tüfeğine göre fazla olmalıdır.

Poligon tüfekleri Cem in yazdığı şekilde avda kullanılabilir.Ancak bir zorunluluk olursa bu denenebilir.Öncelikle av için luzumsuz derecede ağırdır bu tüfekler.

Özetle poligonda poligon avda av tüfeği diyorum....Selamlar Murat Koçaş

TRAP/SKEET TUFEK VE AV TUFEGI FARKI

21.12.2006 23:30:01 tarihinde  Ansamselcuk  yazdı!

yettim..:)))))))))))

TRAP/SKEET TUFEK VE AV TUFEGI FARKI

21.12.2006 23:33:30 tarihinde  Ansamselcuk  yazdı!

çok güzel bilgiler vermiş arkadaşlar...

benimde ekliycek tek şeyim kalıyor..spor tüfeklerinde özellikle trap tüfeklerinde atıcı kendini ufaltarak atış yapar..yada yapmak zorunda..yani silaha kapanır...silahın açısından dolayı...

Bu tarz bir atım..yüksek uçan av kuşlarındada çok uygun olabilir..ama yerden kalkan kuş yada memeli avında baya bir zorluk çıkarır...

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16