30.09.2014
Aktif Kullanıcı :11
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10518903

 Konu  Soru Cevap : 20 Cevap 

  Cevap Yaz  

ördeği nasıl pişirmeli?..

28.12.2006 21:20:48 tarihinde  ahmetserbest  yazdı!

sevgili türkiye avcıları acaba nasıl lezzet verilir bu ördeğe bilgisini paylaşan değerli büyüklerime peşinen şukranlarımı sunarım saygılar...

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 00:58:50 tarihinde  ŞAHANKAYA  yazdı!

Sayın ahmetserbest,

Yine uyku tutmadı, konuları okurken sizin başlığınız gözüme çarptı.

Bildiğim şeyleri paylaşmak istedim.

Önce sizi KUTLARIM ! Sanırım ÖRDEKLERİ vurdunuz ve pişirmek istiyorsunuz.

Benim bildiğim bir yöntemi paylaşmak isterim :

1- Ördek, bildiğiniz gibi barınma ve beslenme özellikleri nedeniyle , halk tabiri ile MIRIK kokar. Yani BALÇIK kokar. Bu etine de sinmiş olabilir. Genellikle de öyledir.

Demek ki birinci sorun ÖRDEK etinin bu kokudan arındırılmasıdır.

2- Güzelce yolunmuş ve temizlenmiş bir ördek veya ördekler , tüylerinin yok edilmesi için tütsülendikten sonra uygun büyüklük ve derinlikteki bir kaba KOMPLE konur.

3- Kaba Ördeklerin üstünü örtecek şekilde su konulur. Orta boy soyulmuş bir PATATES, bir baş SOĞAN, yarım HAVUÇ, üç diş SARMISAK, bir tutam maydonoz destesi, bir çay kaşık karabiber ve hatta bir çay kaşığı kimyon ve kekik ile HAŞLANMAYA bırakılır.

4- Kısık ateşte, ördeklerin eti, pişip pişmediğini anlamak amacıyla, çatal ile kontrol edilerek yaklaşık BİR saat HAŞLANIR.

5- Etin piştiğinden emin olunduktan sonra, Ördekler bir başka kaba alınır ve patates, soğan,havuç ve maydonoz artıkları ağzı kapalı bir poşette çöpe atılır. İçinde haşlandığı su ise , vakit geçirilmeksizin tuvalete dökülür ve sifon çekilir.

6- Ördeklerin piştiği derin ve geniş kap yeniden yıkanır, taze ve yeni su ile bu kez yeniden haşlamaya bırakılır. Bu kez, suya iki çorba kaşığı tuz eklenir.

7- Kısık ateşte, yaklaşık 30 dakika sonra Ördek etleri artık iyice yumuşamış olacaktır.

8- Ördekler geniş bir kaba alınır. Biraz soğumaya bırakılır. Etleri kemiklerinden didik didik ayrılır.

9- Ördek eti bu şekli ile gerek YAHNİ ve gerek FIRINDA istediğiniz tarzda pişirilmeye hazırdır.

10- Her iki usul için de bol sarmısak, ince kıyılmış soğan, ince kıyılmış yeşil biber, küp kıyılmış domates, baharatlardan oluşan karışım ve TEREYAĞ eklenerek KISIK ATEŞTE ocağa veya FIRINA sürülerek , sebzeler ile pişmesi sağlanır. Bu işlem de yaklaşık 30-45 dakika sürer.

11- Bazıları, yukarıdaki bu ana karışıma, az da olsa domates veya biber salçası ekler, (Güveç misali havuç ekler , patates bile eklerler ). Keyfe keder.

12- Ocaktan aldıktan veya fırından çıktıktan sonra PİDE ve EL ile yenmesi tavsiye olunur.

13- Afiyet olsun...

Son kelam : Sevgili Murat BOZKURT kardeşimizin çok meşhur ÖRDEK yemeğini yememiş biri olarak nacizane yazdım.

Saygılarımla.

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 10:35:34 tarihinde  Muratkocas  yazdı!

Görünüşü ve avı bu kadar güzel bir hayvanın,etinin neden bu kadar berbat olduğunu hep merak etmişimdir:)

Avladığım ördeklerin belki bir resmini çekip sonra mutlaka birilerine hediye ederim...

Annemden son ördek pişirmesini rica ettiğim gün öğleyin annemin evine gittim...eyvah foseptik patlamış diye düşündüm.Fakat ördek pişiyormuş meğerse:))

Bu sezon son kez olarak bir de bu tarifi deneyeceğim...Elbet vardır bunun bir yolu:))

Selamlar..Murat Koçaş

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 10:36:24 tarihinde  ÖZKAN079  yazdı!

Ahmet Bey merhabalar,

Bende nacizane, iyi Av Gurmeleriden olan iyi bir ördek ve Çulluk avcısı Engin Abimizin bir tarifini vermek istiyorum. Bizzat denedim.

SOSLU ÖRDEK IZGARA

Öncelikle Yeşil baş ve Çamurcun vb. sığ su ördeklerinden oluşan av etlerini fileto olarak hazırlıyoruz.(Bu arada bi tavsiyem var Yeşil başların dişileri daha lezzetlidir)

Malzemeler:
*2 adet elma
*2 adet soğan
*1 bardak sirke
*1 bardak yoğurt
*1/2 bardak Zeyten yağı
*bir fincan Soya Sosu
*bir tatlı kaşığı kekik
*bir çay kaşığı karabiber
*bir tatlı kaşığı pul biber
*bir çay kaşığı tuz
*bi tutam kur veya yaş defne yaprağı

2 adet elmayı ve 2 adet soğanı rendeleyip genişçe bir kaba koyuyoruz, daha sonra yoğurdu, sirkesi, zeytinyağsı, soyasosunu ve tüm baharatları içine atıp güzelceme karıştırıyoruz.

Bu karışımın içine fileto olarak ayrılmış etleri yaklaşık 8 saat süreyle yatırıp, dinlendiriyoruz.

8 saat dinlenmiş etleri mangalda kızartıp afiyetle yiyoruz. :)

Yedikten sonra buraya yazın nasıl olduğunu.

Bu tarif kimsenin beğenmediği Sakarmekelere bile iştaha getirttirdi.

Hiç böyle bir ördek eti yememişinizdir eminim...

Bayramı atlatsakta bi ızgarada ben yapsam yeşillerden.

Buradaki oranlar iki adet yeşil baş ördeğe göre ölçülendirilmiştir. Ördeğin adedine göre orantılanabilir.

Yasin Özkan, ANTALYA

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 10:39:01 tarihinde  Muratkocas  yazdı!

Bak şimdi,

Bu yıl iki kez riske gireceğim demek ki...

Teşekkürler Yasin bey...

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 10:46:58 tarihinde  ÖZKAN079  yazdı!

Nedemek Murat bey afiyet olsun

Yalnız bu tarifE SARIMSAK EKLEMEYİ UNUTMUŞUZ!!!

Yasin Özkan,ANTALYA

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 11:01:43 tarihinde  Scolopaxrusticola  yazdı!

Sayın Özkan79,

Yeşilbaş a kısaca YEŞİL dişisine de bize hep TEKİR demeyi öğrettiler hocalarımız.Acaba bu sitenin avcıları da aynı söylemi mi kullanıyor?

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 11:14:23 tarihinde  ÖZKAN079  yazdı!

İsiminz Nejat galiba nikiniz biraz zor olunca mail adresinize bakayım dedim...

Evet bende duymuştum bu adları ama karışıklık olmasın diye yazdım.

Hatta bizde bütün ördeklerin dişisine genelde buz derler Şu şekilde: Yeşilin Bozu, Kılkuyruğun Bozu, Cibilin bozu gibi...

Yasin Özkan, ANTALYA

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 11:15:10 tarihinde  As  yazdı!

sayın ahmet bey nacizane bende bir tarif vereyim.,ördeği derince bir saklama kabına alıyoruz,temizledikten sonra.tanekarabider,yeterince tuz, ve şarabı koyup bir müddet bekletiyoruz. üzerine ,0,050 ğr rafine yağı döküp,45 dakika ,arada suyu ve yağından üzerinedökerek ördeği kurutmadan pişiriyoruz. ördeği başka bir dinlendirme kabına alıyoruz .yağını döküp suyuna tavuk suyu ve beyaz şarabı ilave edipçektirme işlemi dediğimiz işlemi yapıyoruz kaynayan su ve şarap azalıyor.bunu süzdürüp. başka bir tava,vs.tereyağını srımsğıve unu ilave edip biraz kavuruyoruz süzdüğümüz ördeğin piştiği suyu ilave ediyor kısık ateşte bir miktar kaynatıyoruz.8,10 .dkve yine süzüyoruz.içindeki sarımsak veye tortuyu almak adına ılık vir yere alıp kıramasınıilave ediyoruz.ekşi elmalarıbir tavaya soyduktan sonra sılayt dediğimiz şekilde kesip,tavaya az tereyağı ve toz şekerkoyup kıramelize yapıpelmalarıda o işlemden geçiriyoruz,ve ılık bir yerde saklıyoruz ördeği ayıklayıp,altına sevdiğiniz bir makarna türünü koyup ,veya sade,en alta makrna,üzerine elma en üste ördeği yerleştirip 5,6 dakkika orta fırında ısıtıp sosunu üzerine veriyoruz .bu sos masada servis edilir .afiyet olsun.başarılı pişirmeler...

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 11:27:37 tarihinde  Muratkocas  yazdı!

İsimlendirme konusuna bir not düşmek istiyorum...

Boz ördek,ayrı bir ördek türüdür.boz ördeğin erkeği de dişisi de vardır.Yöresel adlandırma,dişiye boz denmesi şeklinde olabilir fakat yanlış...Yeşilbaşın dişisinin özel adı,Nejat beyin dediği gibi tekirdir.Bulunduğum bölgede de tüm ördeklerin dişisine kırdişi deniyor...Bu da bölgesel bir adlandırma..Fakat boz ördek,tıpkı yeşilbaş veya çamurcun gibi başka bir türün adıdır.

Bu tartışma konusu değil ama söz açılmışken yazdım...

Selamlar Murat Koçaş

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 11:46:18 tarihinde  ÖZKAN079  yazdı!

Evet Murat Bey dediğiniz gibi Bozördek ayrı bir türdür, ben biraz önce yazmayı unutmuşum.

Burada yazdığınız için teşekkürler.

Burada benim adlandırmamda zaten yöresel bir adlandırma.

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 15:41:07 tarihinde  Scolopaxrusticola  yazdı!

Herzaman vurduğum avları başkasının yemesinden zevk aldım.Hepinize afiyetler olsun.Karın doyurmak seviyesinden pişirdiğimiz yemeğin görüntüsünden ve lezzetinden zevk alma seviyesine toplumca yükseldiğmiz derecede gelişeceğiz.Batıda av yemeği yiyebilmek hala zenginlerin uhdesinde olan bir olay.Sokaktaki adam av yemeği yiyebilmeyi düşünemez bile.Bu sitede bunları konuşabilmek bile bu sitenin kalite seviyesini gösteriyor.Dün gece TRT 2 de kars ta bir köy evinde kaz pişirdiler belki çok lezzetli oldu ama görüntü bir felaketti.Tabii imkanları o kadar.İnşallah eğitim seviyemiz yükseldikçe bu da gelişecek.

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.12.2006 23:18:03 tarihinde  ahmetserbest  yazdı!

selam değerli büyüklerim., ellerinizden öperim, ayrıntılı tarifleriniz için. çok gerekliydi makbule geçti varolun saygılar...

ördeği nasıl pişirmeli?..

30.12.2006 00:16:46 tarihinde  TÜRK ÇAKISI  yazdı!

Sevgili Ahmet,

Bir tarifte benden. :)))

Öncelikle ördek vurup, pişirip, yemek istiyorsan ördeğin türüde bence çok önemli...

1- Behri
2- Kılkuyruk
3- Yeşilbaş veya tekir.

Ördek vurulur, şayet yenilmesi düşünülüyorsa avlakta içi boşaltılır...

Bir güzel yolunup, tütsülendikten sonra iyice yıkanır.

Gelelim pişirmeyeee... Benim tarifim çok kısa :)

Düdüklü tencerenin içine ördek bütün olarak konur,

Bir bütün elma ikiye bölünüp ördeğin karın boşluğuna yerleştirilir,

Bir baş soğan halka olarak ördeğin üstüne doğranır,

Yarım çaybardağı sirke üzerine dökülür,

Şimdi dikkattttt , burası çok önemli...

.....HİÇ SU VE YAĞ KONMAZ.....

Merak etme düdüklünün dibi tutmaz... :)

Düdüklünün kapağı iyice kapatılıp, buhar çıkmaya başladıktan sonra 30-35 dakika pişirilir,

Sonra ocağın altı kapatılır düdüklü biraz soğuktan sonra dikkatlice kapağı açılır,

Kapak açıldığında gözlerine inanamayacaksın çünkü tencerenin dibinde su olduğunu göreceksin :)))

Ördek tencereden çıkarılır,

Etleri ayıklanır,

Bir tavaya biraz 2 çorba kaşığı tereyağ konur ve ördek etleri içine atılır,

Etler biraz kavrulduktan sonra 3-4 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kekik, 1 çy kaşığı kimyon konur ve 2-3 dakika daha hepbirlikte kavrulur,

Ocağın altı kapatılır,

Masa düzeninde yer alınır,

Bir büyük beyaz açılır,

Kadehin içine boşaltılır ve üstüne 2 parça buz atılır,

Bir ördek, bir beyaz, bir ördek bir beyaz şeklinde devam edilir,

Ördek kalmamışsa hep beyaz, beyaz şeklinde devam edeceksin....

Beyaz da kalmamışsa artık uyku vakti gelmiştir kardeşim...

Tatlı ve bol avlı rüyalar,

AFİYET OLSUN

Sevgiler

Murat Önügören

ördeği nasıl pişirmeli?..

30.12.2006 00:58:00 tarihinde  The_Racula  yazdı!

Artık tek bir tarifle pişen ve kokan ördeklerimi isteksiz isteksiz yemekten kurtulucam sanırım :)))

Yav ördek vurmak iyi güzelde, bence en zoru bu ördeği pişirip yemek diye söylenir dururdum hep. Sağolsun anacığımda hayatta elini sürmez av hayvanına (ama yer).

En sonunda burdaki tarifleri değerlendirerek kokmayan ve yemekten keyif aldığım bir ördek pişirme taktiği bulucam sanırım.
Tarifleri verenlerin ellerine sağlik diyorum ve saygılarımı sunuyorum

Kemal UYGUR
İstanbul

ördeği nasıl pişirmeli?..

30.12.2006 01:10:55 tarihinde  ŞAHANKAYA  yazdı!

Sevgili ÖNÜGÖREN,

Bundan sonra vurduğum ördekleri senin TARİFİN ile pişireceğim.

Çok cazip geldi...

Selam ve sevgilerimle.

ördeği nasıl pişirmeli?..

30.12.2006 11:08:01 tarihinde  TÜRK ÇAKISI  yazdı!

Bende tuz eklemeyi unutmuşum bunu hep yaparım zaten ::)))

Afiyet olsun Mehmet Abi, inşallah birlikte olacağımız avdan sonra hep birlikte pişirir afiyetle yeriz.

Rastgele

Murat Önügören

ördeği nasıl pişirmeli?..

27.01.2007 22:52:11 tarihinde  İbalte  yazdı!

su kuşları nasıl bir tarifle pişirilirse pişirilsin haşlanması esnasında çevreye çok kötü koku yayıyor.En kötü kokan su kuşu eti bile mangalda iyi olur ne koku ne tat afiyet olsun.

ördeği nasıl pişirmeli?..

28.01.2007 12:23:44 tarihinde  Mpenez  yazdı!

Ördek,kaz vs, bütün su avları genelde mil ve yeşillik yedikleri için kokarlar.Birde vurulan hayvanların en kısa zamanda içleri boşaltılmalıdır.Tüy temizleme ve tütsülemeden sonra kuş iyice temizlenir.İşin püf noktası kokunun gitmesi ve etin sert olmaması için KUŞ 24 SAAT SİRKE İÇERİSİNE YATIRILIR .Temizlenip yıkanan av yukarıda arkadaşların belirtiği usullerden hangisi arzu edilirse öyle pişirilir.AVLARINIZ LEZZETLİ OLSUN AFİYETLER OLSUN....

ördeği nasıl pişirmeli?..

29.01.2007 16:40:56 tarihinde  Atca  yazdı!

sayın şahankaya ve murat beyin tarifi gercekten güzel, tamamen katılıyorum ,pekcok seferde uyguladım.

benim katkım temizlemesinde olacak. şayet avladıgınız avı başkalarına gösterme gibi bir derdiniz yoksa, avı avlakta temizleyin derim, hayvanın içorganları başka canlıların işine yarar,pekcok canlı beslenmiş olur.

evdeki temizleme işinde hem kötü kokuları önleyemezsiniz hemde iştahınız kapanır, en önemliside hayvan atıkları poşetlerde kötü ve cürümüş halde cöplüklere yol alır.
cöplükteki köpek ve kedilerde sevmezler bu durumu.

saygılarımla m.türkoglu

ördeği nasıl pişirmeli?..

03.02.2007 01:32:19 tarihinde  Ozgursezgin  yazdı!

merhabalar....

konu ördek olunca bir şeyler yazmadan duramıyorum. öncelikle yeşil ve dişisi ördekler içinde eti en güzel, kokusu en az olan cinstir

şimdi...
+1 yeşili 1 dişisini vurduk..

+yukarıdada belirtildiği gibi içini temizledik(yüreği ve cigeri atmadık)...

+poşete koyduk ve eve geldik...

+yolduk (en zor kısmı)...

+tütsüledik...

+kuşbaşı olarak yürek ve ciğeri doğradık, bunları da ördeğin içine koymak için hazırladığımız pilav kıvamındaki pirincin içine attık (pirinç pilavı konusunda eşlerden yardım alınmalı)

+pilav oldu 2 ördeğimizi doldurduk ve bir soğan yardımıyla veya dikerek kıç kısımlarını kapattık(iç organlar temizlenirken açılan deliğin büyük olmamasına dikkat edilmeli) boyunu ters çevirerek te ön tarafı kapattık.

+pirinçlerin dışarı çıkmayacağına emin olduktan sonra ikisini de göğüs kısımları yukarı gelecek şekilde düdüklüye oturttuk.

+suyu da tam onları örtecek şekilde doldurduk bu suyun içine de 1 portakalı dilimleyip attık, tabi isteğe bağlı dercede tuzu da koyduk. kaynamaya başladıktan 45 dakka sonra düdüklüden indirdiğimiz ördeklerin kalan suyuyla süper çorbalar yapabilirsiniz...

+dolmalarınızı da afiyetle yiyebilirsiniz...

Murat abi de dile getirmiş bazıları büyük beyazsız ördeğin mundar ördek olduğunu söyler:))

saygılarımla
özgür sezgin

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16