02.10.2014
Aktif Kullanıcı :141
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10523668

 Konu  Soru Cevap : 7 Cevap 

  Cevap Yaz  

Fişek Testi

08.10.2007 10:30:29 tarihinde  Sarıbey  yazdı!

Arkadaşlar merhaba,
merak etiğim bir konu var;daha önce bir kaç kez tüfek değiştirdim ve hepsini aldıktan sonra ilk işim fişek denemekti.Yani hangi avda hangi marka ve hangi gramda fişek kullanacağımla ilgili bir test,şöyleki;yapacağım ava göre diyelim ördek için aldığım değişik marka ama aynı gram ve numaradaki fişekleri 50 adıma koyduğum yağ tenekesine destekli atıp saçma grupmanını karşılaştırmaktı.Hangi fişek daha çok saçma ve homojen bir dağılım verdiyse onu kullanmışımdır.Fakat burada iki sorum olacak:
İlki,bazı fişekler tenekeyi deliyor bazıları delmeden göçertip kalıyordu,bu hızlamı ilgili ve hangisi tercihimiz olmalı?
İkincisi,ördek avında hızlı fişek kullanmamız aşikar ve piyasadaki fişeklerde (Federal,Winchester ve Remington un ördek için üretilen fişeklerini kastetmiyorum çünkü onlar ya çelik ya da nikel kaplı saçma) hzılı olanlar ya 24-28 gram trap fişekleri ya da Federal ve Remington un bazı 36 gr fişekleri.32 gr hızlı fişekle pek karşılaşmadım.Şimdi kışın her hava şartında bu gramda fişek kullanmak doğrumu,yani hızlı fişek atıcaz diye normal havalarda 36 gr fişek kullanmak dez avantaj yaratmaz mı?
Eğer havalar ılık ise mesela kasım başı ördek avındayız 36 gr hızlı fişek mi kullanmalıyız yoksa normal hızda 30-32 gr fişek mi kullanmalıyız?
Son sorum fişek dolduruken hızı nasıl arttırım,eskiden doldururdum ama bildiğimtek şey 1.70 barut 2.10 saçma tapayı fazla bastırma :)
Babam öyle öğretmişti.Çok keyif alırdım.Hıza müdahele edebilirsem tekrar doldurmak istiyorum.Yeni aldığımm baikal marka süper poze tüfeğimm için fişek seçmem gerekiyorda tüm sorular bunun için :)
Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar
Altan Erdemir

Fişek Testi

08.10.2007 10:36:50 tarihinde  Ilgaz17  yazdı!

Birşeyi yanlış biliyorsun fişekteki gramaj saçmanın gramajıdır barutun değil 24-32-36 bunlar saçma ağırlığıdır yani anlayacağın 24 gram fişek 36 gramdan daha hızlıdır

Fişek Testi

08.10.2007 10:50:07 tarihinde  Ilgaz17  yazdı!

Yazdıklarını tekrar okuyunca aslında sana farklı bir cevap vermem gerektiğini fark ettim fişeğin içindeki barut miktarı artarsa fişek hızlı olur ama senin yapman gereken elindekiyle yetinip önlemeyi iyi vermen fişeğin hızının önemini azaltmak elimizde

Fişek Testi

08.10.2007 11:17:03 tarihinde  Sarıbey  yazdı!

Sayın ılgaz17 cevabınız için teşekkürler
fişekteki gramın saçma gramı olduğunu gayet iyi biliyorum yanlış bildiğim kanısına nerden vardınız?
bu soruları sordum ama o kadar da bilgisiz değilim.Hızın artması barutun artmasına bağlı cevabınız soruma yanıt olabilir fakat hızı arttırmak mümkünse niye elimdekiyle yetineyim o da ayrı bir soru....ayrıca fişekteki hız sadece hızlı giden bir ördeği yakalamak için gerekli değil daha önemlisi uzak atış olduğu için avın üzerinde yaratacağı gücün çok olması için hızlı olması gerektiği kanısındayım.
Saygılar

Fişek Testi

08.10.2007 11:28:51 tarihinde  Yener sezer  yazdı!

Sevgili Sarıbey ekim sonu kasım başı ördek avlarında ben rc nin s 4 dünü 5 numaralı saçmasıyla kullanıyorum çok memnunum çok soğuk havalardada fırtınalı havalardada gene rc nin jk6 sını 3 veya 5 numarsını kullanıyorum ikisindende çok memnunum taktir size kalmış.

Saygılar...

Yener SEZER (SAKARYA)

Fişek Testi

08.10.2007 14:06:18 tarihinde  Ilgaz17  yazdı!

Gereğinden fazla hızlı olursa yani avın üzerindeki etki fazla olursa saçmalar delip geçer ve av uzağa düşer ayrıca fişekteki barutu arttırmak belli bir orandan sonra tüfeğinize ve sağlığınıza zarar verebilir buda olması muhtemel ayrı bir risktir

Fişek Testi

17.10.2007 11:56:54 tarihinde  Beyceli  yazdı!

Yener bey benelli hayırlı olsun .Ben de super 90 aldım.Fişek testi yapamadım henüz.Acizane fikirim ava ve iklime göre gramaj ile tapa gözönünde tutulup önleme iyi yapılmalı.

Fişek Testi

17.10.2007 14:34:52 tarihinde  Atat  yazdı!

sevgili Sarıbey öncelikle fişek testi konusundan bahsedeyim bildiğim kadar. 55 adıma tenekeyi koyup tenekenin atış yapacağın yüzüne bir iki parmak çamur sıva ve atışını yap (5 no fişekle) 23-25 saçma gelmişse ve çamurda yumurta veya zurna ağzı gibi krater açarsa dolu iyidir. Fişeğini hızlandırmak için doğal olarak barutu arttırıp saçmadan çalman gerekir ama bu çok ince bir ayar ve sabır gerektirir zira barut artıp saçma azalırsa saçma namluyu savrularak terk eder ve gurupman dağılır tam tersinde ise saçma toplu gider ama mesafe dolayısıyla enerji düşer ayrıca hızlı saçma avı deler geçer ve enerjiyide kendiyle birlikte götürür ne olursa olsun öncelikle saçma avı delip geçmemeli vurulan avın ağzından kan geliyorsa ve saçma tüyleri avın içine fitil gibi sokmuşsa dolun tüfeğine uygun demektir 34-36-40gr fişekler kış ve ördek avında terçih edilebilir yanlız bu gramajdaki fişekler doğal olarak yavaşlar bunuda önlemeyi biraz daha arttırarak ve atış esnasında tüfeğini tetiğe basana kadar avla beraber süzersen yani tetiğe basarken tüfeğini durdurmassan başarılı olursun

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16