23.07.2014
Aktif Kullanıcı :37
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10260479

 Konu  Soru Cevap : 10 Cevap 

  Cevap Yaz  

bütük çakmak nedir?

04.11.2007 19:48:57 tarihinde  kurthasan  yazdı!

Merhaba,
Benim 16 cal. horozlu, bütün çakmak, belçika yapımı dictator model bir tüfeğim var daha doğrusu baba yadigarı.
Ben yeni bir tüfek almak istiyorum, bu konunda bu sitede nekadar bayat olduğunuda biliyorum, bu yüzden fazla kurcalamak istemiyorum.
Fakat sormak istediğim şey bu bütün çakmak ne demek ve ne gibi bir faydası var, ayrıca tüfeklerin namlu içinin kromlu olması yada olmaması ne gibi fayda ve kolaylıklar sağlar, kromlu olmayan yeni üretimler varmı?
sayın site üyeleri bu konularda bana yardımcı olurlarsa çok sevinirim. Saygılarımla Teşekkürler.

bütük çakmak nedir?

05.11.2007 15:14:05 tarihinde  Metinnecdet  yazdı!

selam arkadaşım
bütün çakmak huğlu 103 fe yi incele
bu model çakmaklı diye geçiyor.kromsuz namlu su an üretilmiyor sanırım.......

bütük çakmak nedir?

05.11.2007 23:46:14 tarihinde  kurthasan  yazdı!

hayır onu biliyorum ama kastım görmek değil, ne gibi bir avantajı var onu merak ediyorum, eğer bunu bilmiyorsak kocaman bir şehir efsanesi varmış demektir, yani ben bilmiyorumda burda bilebilcek birilerinin olduğunu düşünmüştüm. Saygılarımla.

bütük çakmak nedir?

06.11.2007 17:17:47 tarihinde  Metinnecdet  yazdı!

benim bildiğim sadece görüntü bakımından farkı var....
yalnız eski model çakmaklı tüfekler
ateşleme sistemi bakımından ayrılıyor sanırım o da bizim bahsettiğimiz çakmak değil.......

bütük çakmak nedir?

07.11.2007 09:58:35 tarihinde  Ferhat.savci  yazdı!

Bütün çakmak = tam çakmak = sidelock. Alternatifi yarım çakmak = boxlock.

Çakmak, tüfek kırıldığında horozları kuran, tetik çekildiğinde de serbest bırakan mekanizmanın adıdır. Tam çakmak dipçiğin içinde bağımsız olarak durur, kolay sökülüp takılır.
http://www.hatfield-usa.com/images/stories/Articles/AR/amrifm1.jpg
Dipçikte büyükçe bir oyuk ve işçilik gerektirir ve oyuk büyüklüğü ve işçilik hataları kullanımda çatlamalara yol açabilir.

bütük çakmak nedir?

08.11.2007 01:00:46 tarihinde  kurthasan  yazdı!

katılan ve soruma cevap veren herkese teşekkür ederim yetrli bilgiyi aldım ama bu seferde kafam karıştı, işcilik hatalarının oluşmasına sebep oluyorsa bu çok da iyi bir şey değil mi demek oluyor, saygılarımla Hasan kurtoğlu

bütük çakmak nedir?

08.11.2007 23:47:24 tarihinde  Ferhat.savci  yazdı!

Hasan bey,

Dipçikte (yarım çakmakla karşılaştırıldığında) daha büyük bir oyuk gerektirmesi işçilik hatalarına yol açar demek istemedim.

İşçilik hatası tamamen silahın üretim kalitesine bağlıdır. Ahşap kalitesi ya da ahşap işçiliği kalitesi vasat ya da vasatın altında bir üreticinin tüfeğinde tam çakmak çatlamaya yol açabilir. Bu tür üreticilerde kalite şansınıza bağlıdır. Böyle üreticilerin bazı tüfekleri evladiyeliktir, bazıları çatlar.

İyi bir üreticinin, hem ahşap kalitesi hem de ahşap işçiliği kalitesi vasatın üstündedir ve ürettiği tüfeklerin kalitesi istikrarlı olarak birbirine yakındır. Bu tür üreticilerin tüfekleri evladiyeliktir.

Avcılarımız arasında yabancı silah eğiliminin temel nedeni bu kalite istikrarı (dolayısıyla güven) arayışıdır.

bütük çakmak nedir?

08.11.2007 23:52:08 tarihinde  Ferhat.savci  yazdı!

Sayın Metinnecdet in belirttiği görüntü bakımından fark da bazıları için önemlidir. Tam çakmak kapakları gravür ve işleme için oldukça büyük alanlardır ve tam çakmaklı tüfekler gayet güzel bezenebilirler.

bütük çakmak nedir?

09.11.2007 01:05:20 tarihinde  kurthasan  yazdı!

ferhat bey çok teşekkür ederim, ama buna istinaden ben bir şey daha sormak istiyorum,peki bu tam çakmağın serbest durması önemli bir avantaj sağlarmı açıkcası tüfeğin süsü pek beni ilgilendirmiyor ama fonksiyonel olması, kalitesi çok önemli.
Bir de yerli olarak düşündüğünüzde tam çakmak tüfeklerde özellikle önerebileceğiniz bir marka, usta.yada üretici bölge vs. vs. varmı teşekkürler saygılarımla. Hasan Kurtoğlu.

bütük çakmak nedir?

09.11.2007 01:05:32 tarihinde  kurthasan  yazdı!

ferhat bey çok teşekkür ederim, ama buna istinaden ben bir şey daha sormak istiyorum,peki bu tam çakmağın serbest durması önemli bir avantaj sağlarmı açıkcası tüfeğin süsü pek beni ilgilendirmiyor ama fonksiyonel olması, kalitesi çok önemli.
Bir de yerli olarak düşündüğünüzde tam çakmak tüfeklerde özellikle önerebileceğiniz bir marka, usta.yada üretici bölge vs. vs. varmı teşekkürler saygılarımla. Hasan Kurtoğlu.

bütük çakmak nedir?

09.11.2007 02:31:17 tarihinde  Ferhat.savci  yazdı!

Tam çakmağın en önemli avantajı kolaylıkla sökülüp temizlenip takılmasıdır. Herşey kapağa monte ve bağımsız olduğundan dağıtmadan çıkartabilir, takabilirsiniz.

Açıkçası ben olsam yeni bir tüfekte çakmak olayını çok önemsemem. Metalurjide ve metal işlemede gelişmeler hem materyal kalitesini hem de mekanik uyumu istikrarlı olarak sağlıyor.

Tavsiyeye gelince: çifte olarak sadece Huğlu kullandım. Memnundum.

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16