24.10.2014
Aktif Kullanıcı :37
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10568425

 Konu  Soru Cevap : 11 Cevap 

  Cevap Yaz  

Çift bilyalı domuz fişeği

05.03.2008 18:42:24 tarihinde  Günen  yazdı!

Merhaba arkadaşlar geçenlerde arkadaşımla tek kurşun atışı yaparken bana yeni aldığı cheddite/lüxor marka çift bilyalı domuz fişeği gösterdi. Bu fişek 70mm uzunluğunda ve de ağırlığı kesinlikle 50 gr dan aşağı değildi ne olur ne olmaz diye bu fişeği denemedik. Çift bilyalı bu marka fişeği kullanan arkadaşlarımız var mı? Bu fişeği normal bir şekilde 70mm fişek yataklı tüfeklerde kullanabilir miyiz? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Çift bilyalı domuz fişeği

09.03.2008 14:17:30 tarihinde  Birkaneroglu  yazdı!

ben dediğiniz fişeklere tekkurşun domuz müsabakasında karşılaştım atış yapan arkadaşlar oldu tabi bilmeden bilyalar birbirini saptırıyo ve isabet etmiyor...

Çift bilyalı domuz fişeği

01.05.2008 14:43:25 tarihinde  Günen  yazdı!

Bu çift bilyalı fişekleri kullanan başka avcı arkadaşlarımız yok mu acaba, bu konuda bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.

Çift bilyalı domuz fişeği

01.05.2008 18:48:51 tarihinde  E.Osmanoğlu  yazdı!

sayın günen

Sana tavsiyem kesinlikle işe yaramaz.Ama emin olmak istiyorsan 25 metreye hedef dik ve dene,göreceksin nekadar alakasız yere isabet ettiğini.

Saygılarımla

Çift bilyalı domuz fişeği

06.05.2008 00:03:54 tarihinde  Abdullahgultepe  yazdı!

25 30 metre gibi yakın mesafelerede 15 20 cm aralıyor takın mesafe fişeği yakın mesafede kullanmak öldürücülüğü artırabilir bende deneme amaçlı aldım ve nişana denedim baikal otomatikle tek sefer attığım için gaz ayarı yapmadım ama peş peşe atışlarda tüfeği yorar kanısındayım ama 70 mm fişek yatağına sahip tüfekle atılabilir bir sefere belki daha fazla atışda dayanabilir belkide en güzeli 76 fişek yatğıyla özelliklede çifteyle kullanmak

Çift bilyalı domuz fişeği

06.05.2008 09:47:54 tarihinde  Günen  yazdı!

peki sevgili arkadaşlar bu fişeğin ağırlıkları magnum fişekler gibi değilmi? Bunun tüfeğe bir zararı olmazmı?

Çift bilyalı domuz fişeği

06.05.2008 11:32:25 tarihinde  Drözden  yazdı!

Sevgili arkadaşlar,
namluyu terkeden her nesnenin bir hızı vardır , bahsettiğiniz ikili kurşunun her birininde hızı birbirine eşittir. Enerji formulünde E= 1/2 m V2, hız sabit tutulduğunda bahsettiğiniz mermide toplan enerjiyi 2 parçaya bölmeniz söz konusu. Ne değişir herşey. Enerjinin tek bir parçada olduğunu düşünürsek, ( normal tek kurşun ) penetrasyon, kemik doku üzerindeki etki, kurşun genişlemesi daha fazla olacaktır. İki yüzeyel yara yerine tam etkili öldürücü ve durdurucu bir yara. Daha açık olarak şunu diyorum ya avınızı kaliteli bir tek kurşunla mesafesinde doğru yerinden vurun, ya da atmayın, durduramam endişesi yaşıyorsanız atmayın, bu saatten sonra bu durmaz diyorsanız atmayın...
kısmetse yine rastgelir.
drözden.

Çift bilyalı domuz fişeği

06.05.2008 11:35:31 tarihinde  Drözden  yazdı!

Av hayvanlarıda temiz bir ölümü hak eder,
...ne demekse...

Çift bilyalı domuz fişeği

06.05.2008 14:26:46 tarihinde  Sistemss  yazdı!

bence domuz fişeği tekkurşundur,2li yada 3 lü yada 9 parça kurşunu atıcılığına ve kendine güveni olmayan avcılar kullanır(biri denk gelmezse diğeri belki denk gelir diye).

benim bilgim böyle,isteyen 03 saçmada atabilir oda onun avcılığıdır.

saygılarımla sistemss

Çift bilyalı domuz fişeği

06.05.2008 20:15:38 tarihinde  Scolopaxrusticola  yazdı!

Sayın Özden in söylediklerine de ben biraz küçük ilaveler yapayım.
Aslında burada yüzlerce defa yazıldı ama kimsenin bunda suçu yok.Hiçbirimiz okul eğitiminden geçmiş avcı değiliz ki.Zaten şahsen benim kavgam bu.Eğitimli avcıyı yetiştirebilecek her çağdaş düzeni destekliyorum.Usta çırak ilişkisi daha sonra.Eğitimin olmadığı yerde tabii ki usta çırak ilişkisi olmak zorunda.Eğitim yoksa ne olacak.Hele ustan da kötü ise yandın.O zaman herşeyi yanlış öğreniyorsun.

İcad edilen birşeyi icad etmenin hiçbir anlamı yok.Batıda adam ve kanun diyor ki(bunu defalarca yazdık),yivsizlerde min.çap 20 ve max.çap 12 numara diyor.

Yivlilerde ise,

Çekirdek ağırlığı 10 gram veya 154.323584 grain olan fişeğin vurma veya darbe enerjisi,namlunun ağzından itibaren 100 metre mesafede 2000 Joule ve çekirdek ağırlığı 9-10 gram arasında olan fişeğin enerjisi de ,gine namlu ağzından itibaren 100 metrde 2700 Joule olmak zorunda domuz,geyik,vs.avlar için.

1 gram eşittir 15.4323584 grain dir.

Önemli olan bu enerjidir. Bunları sağlayabilecek kalibreler daha sonra seçilir.Kanun koyucu yok böyle ikili,yuvarlak bilya ,dokuzlu veya şevrotinin imalatına veya ithaline müsaade ettiği sürece olacak olan budur.

Adam geçen gün Yaban TV de konuşuyor.5 domuz vurduk ,bir o kadar da yaralı gitti.Ne demek yaralı gitti.
Adam bu yaralı domuzları bulabilmek ve etkisizleştirmek için özel köpek yetiştiriyor veya karanlıkta kan izini takip için özel lamba geliştiriyor.Bir o kadar da yaralı gitti.Var mı namuslu avcılıkta böyle birşey.

Bunları hep tekrarlayacağız.Belki havanda su dövüyoruz ama bazı iyi işaretler var.

Çift bilyalı domuz fişeği

07.05.2008 10:22:52 tarihinde  Mert44  yazdı!

Bahsi geçen fişekteki kurşunlar bizim bildiğiniz 16 kalibrelik gülle kurşunlarla aynı. Uzun power tapa içerisine iki tane koyuyorlar. Toplam ağırlığı yaklaşık 52 gram. Adamlar fantazi yapmışlar. Ben çiftlisini tüfeğime koymam şahsen.

Bunun tek kurşunlu olanını Türkiye de bir çok avcı uzun zamandır doldurup kullanıyor zaten. Cheddite ve luxor un tekli ve çiftli kurşunları piyasada var.Üstelik gülle kurşunları bizim özkara imal ediyordu bildiğim kadarıyla. Eski yumuşak kurşuna göre biraz daha sert bir kurşunu var.

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus tüfeğin cinsi ne olursa olsun kurşunun atılacağı namluların mutlaka şoksuz olması. Her ne kadar plastik kılıf içinde gidiyorsa da kurşunun içi dolu olduğu için şokta sıkışıp kazaya neden olabilir.

Merdan KAÇAR/ANKARA

Çift bilyalı domuz fişeği

07.05.2008 11:17:55 tarihinde  Bekir Coşkuntuna  yazdı!

Sevgili Dözden,
Ne demesi falan yok, mükemmel veciz bir söz olmuş.
Bir de benden.

Avına saygısızlık eden avcı değildir...

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16