23.11.2014
Aktif Kullanıcı :30
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10643747

 Konu  Soru Cevap : 16 Cevap 

  Cevap Yaz  

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

12.04.2009 15:05:50 tarihinde  Sblnt  yazdı!

sarsılmaz salvo model spoze tufegımle kursun atısında gordumkı
aynı nısan ve aynı kursunla. bırcok kez deneyerek
alt namlu alt, ust namlu ust vuruyor. bunun nedenı nedır yardımcı olursanız sevınırım.

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

12.04.2009 16:24:20 tarihinde  TÜRK ÇAKISI  yazdı!

Sayın Salvo bunun nedenleri kanımca şunlar olabilir;

1- Tüfeğiniz fix şok ise şok farkından,

2- Nişan alma farkından,

3- Fişek farkından,

4- Tüfeğin üretim hatasından.

Saygılar

Murat Önügören

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

12.04.2009 17:22:13 tarihinde  Yelfe avcısı  yazdı!

ilk üçü neyse de son şık ise yapacak bişey yok ...saygılar...
mustafa GÖKKAYA/BARTIN

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

12.04.2009 19:59:42 tarihinde  TÜRK ÇAKISI  yazdı!

Sayın Sblnt,

Size yukarıda Sayın Salvo diye hitap etmişim, düzeltir özür dilerim.

Murat Önügören

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

12.04.2009 23:05:32 tarihinde  Sblnt  yazdı!

oncelikle cevaplarınız ıcın tesekkurler.
1. degısık soklarla denedım
2. nısanı herzaman aynı aldım yoto tufegımle de pespese attıgımda nısanım duzgun.
fısek aynı marka defalarca denemede hep aynı sonuc cok attım bırı ıkısı degıl hepsı ust namlu yukarı alt namlu asagı vurdu.

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

12.04.2009 23:08:25 tarihinde  Sblnt  yazdı!

fısek fıokı 31 gr tek kursun.
sarsılmazı aradım teknık sorumlu bu fısegı 50 m dekı hedefte tavsıye ettı.
ıkısıde ust vursa veya ıkısıde alt vursa o zaman kolay
aynı marka tufek kullanan varsa denesın benımkı mı hatalı yoksa hepsı mı

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

14.04.2009 15:16:06 tarihinde  Sblnt  yazdı!

arkadaslar yardım edecek yok mu

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

14.04.2009 22:41:56 tarihinde  Silah operatörü  yazdı!

selam sblnt

SEÇTİĞİNİZ TÜFEĞİN ÖZELLİKLERİ
Sarsılmaz SALVO EJEKTÖRLÜ Superpoze (Over And Under)

Tür : Av Tüfeği
Model : SALVO EJEKTÖRLÜ
Kalibre : 12
Fisek Yatagi : 76 mm
Uzunluk : 66 cm
Sok : MOBİL ŞOK

silahınızın özellikleri bu olsa gerek bastan şunu söyleyeyim kurşunda isabet aranan mesafe bana göre en etkili ölçü 35-ile 40 metre bu mesafede attıgınızda üst namlu yukarı atıyorsa olası ihtimaller şöyle bana göre kundagınızın egrisi 6 mm degil 5.30 veya 5 mm dir eger öyle ise o kundak size dogru geilr kurşunlar hep yukarı gider.1. iki namlu arasındakı ucu birleştirici parca 3 milime ulastı isenamlu ucu acılmış pozisyondadır oda üst üste alta alta vurur diger bir olsılıkta silahın sizin kol boyun el ve omuz yapınıza uygun olup olmadıgını kontrol edin ama bu sacmadada aynıdır dikkatinizi cekerim 2.atışlar aynı mesafede alt atıyor diyorsanız ihtimaller kullandıgınız silahın kundagı standartlardan 6 mm kundak ölcüsünden dahada egri (AŞAGI) egi ise siz yanagınızı dayarsınız arpacıga göre atabilirsiniz ama namlu aşagı bakar onda oan keşfedememiş olabilirsiniz aşagı ihtimallerden biride arpacık cok fazla buyuk ise oda asagı atmanıza sbeb olur tüm bunları kontrol edin tekrar degerlendirelim saygılarımla

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

14.04.2009 23:38:58 tarihinde  Sblnt  yazdı!

sayın silah operatoru
oncelıkle cevap verdıgını ıcın tesekkur ederım.
tufegın ozellıklerı dogrudur
once 50 m mesafeyı neye gore sectım avrupa fıseklerının bazıları 50 m bazıları 100 m sıfırlıdır o nedenle ve sarsılmaz tamır bakımdakı gorevlı denememı soyledıgı fısek ve mesafe budur
bence kundak olculerı ıle problem olmaz nedenı aynı yıvlı dekı gıbı desteklı atıyorum kundak bana uymasada ben uyuyorum anı atıs degıl goz gez arpacık nısan alarak.
huglu marka yoto ıle vurusum super
avrupa pozelerde de 20 cm ust gozle alt goz arası fark eder dedı fırma yetkılısı ben olmaması lazım dedım cunku bu fark mesafe buyudukce artıyor o da artmaz yıne 20cm kalır dedı
100 m de ben denedım 1 metreye cıkıyo nerdeyse
hadı dıyelım atısımdan ama yoto ıle nıye atısım kotu degıl veya onlarca degısık sılahla attım onlarda nıye bu hata yok
baska kullanan varsa denesın

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

16.04.2009 22:38:38 tarihinde  Mert44  yazdı!

Yerli yapım özellikle mobil şoklu bazı pozelerde bu olaya rastlanıyor.

Bendeki ismi lazım değil bir ara sahip olduğum pozede bırakın 25 i 50 yi 10 metrede saçma gurubu alt namluda arpacığın gördüğü yerin vuruyordu.

Şu anda elimde rus baikal poze var. Bu tüfeğin 20 kalibre olanı ile 25 metrede her iki namlu ile de bira kutusunda bitişik iki delik açtım. 30 metre civarı 1 litrelik plastik kola şişesini arpacığın gördüğü yerden vurdum. 12 kalibresi ile federal kurşunla sırf denemek için alt namlu ile 10 metre mesafedeki tenekeye attım. yine arpacığın gördüğü yerde vuruş yaptı.

Yalnız baikal ile elimden çıkardığım poze arasında namlu birleşim açısı bakımından fark vardı. 67 cm namlu uzunluğuna sahip her iki Baikalda hem 20 kalibrede hem de 12 kalibrede alt namlu üst namluya namlu ucuna doğru yaklaşan bir açıyla gelirken ve birbirine namlu ucunda yaslanır şekilde bir pozisyonu varken, yerli pozede 71 namlu olmasına rağmen namlu ucunda iki namlu arasında 1 mm mesafe vardı. Yerli pozenin namlu dış çapıda daha genişti. Aynı model bir başka tüfekte ise iki namlunun aynı baikal da olduğu gibi birbirine namlu uunda tam yaslandığınıda gördüm. Bu konuda bir keyfekederlik var anlaşılan.

Burada bantların namlulara olan açısı da etkili.

Yerli pozede üst bant üst namluya yani atış hattına tamamen paraleldi. Bu daha namlu ağzında mermi yolunun nişan hattının aşağısında kalmasına neden oluyor. Bunu bir de alt namlu için düşünün.

Oysa bakın baikallara fişek yatağı üzerinde rampa olarak başlayan bant namlu ucuna doğru alçalan yani her iki namluyla da açı oluşturacak şekilde imal edilmiş. Yerli Akkar churcchill pozelerde de bunu görebilirsiniz.

Bu açıyı yerli otomatiklerin çoğunda belirgin olarak görebilirsiniz. Huğlu, Ata, Sarsılmaz, Akkar aklıma gelen ilk örnekler. Yabancılarda benellinin ilk modelleri hariç hepsinde bu açı var. Baikal otomatik alt vuruyor dediler bir ara ama onda da aynı açı var. Ben çok denedim nişan aldığım yere çakıyor kurşunu da saçmayı da. Nette en belirgin olarak winchester x2 veya x3 ün resmini açıp bantına bakarsanız namlu gerisinden yüksek başlayıp nasıl namlu eksenine yaklaşan bir açıyla alçaldığını görebilirsiniz. Bu şekilde bi banta sahip tüfeklerle kullanıcı hatası olmadan alt vurmanız imkansızdır.

Bu nedenle otomatiklerde genelde bu şikayet olmuyor.

Pozelerde genellikle ilk önce alt namlu ateşlendiği için bu açı çok önemli. Millet farkında değil ama acele yapılan ilk atışların ıskasının en büyük sorumlusu bu. Zaten negatif bir açıyla terk ediyor saçmalar namluyu bir de genelde hedefi bantın üstünde görme alışkanlıklarını buna eklerseniz sonuç güzel bir ıska oluyor.

Alt namluda tercihen açık şoklar kullanıldığı için mesafe biraz açılınca av kenarından da olsa grupman içine girdiğinden bu olay pek anlaşılmıyor. Ama kurşun atışlarında sırıtıyor işte.

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

17.04.2009 13:09:12 tarihinde  Sblnt  yazdı!

bu kadar da onemlı bır konuda yaerlı sılah sanayı ılerlerken nasıl boyle hata olur anlamıyorum.
fıyatları na bakarsak benım poze 1380 lıra az para sayılmaz bu sılah dort dortluk ayalı atıs yapması lazım. fırmaya gonderecem duzeltılsın dıye hepsı aynı ıse yazık yanı.
mesafe uzadıkca fark artmaz dıyolar ama artıyo acı ıle ılgılı tufekte attıgın yere gıtmezse ne anlamı var nısan almanın
ıkısıde alt vursa veya ıkısıde ust vursa anlarım cozumu var

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

20.04.2009 10:49:03 tarihinde  Drözden  yazdı!

sevgili Sblnt,
yivli çiftelerin pahalı olmasının en önemli nedenlerinden birisi her iki namlununda aynı yeri vurmasındaki zorluktur. Elle ayarlanmış yüksek kaliteli bu silahlarda bile iki namlunun atış hattının kesişeceği bir nokta vardır, bu noktanın önünde ve arkasında vuruş noktaları açılacaktır. iyi ayarlanmış yivli bir çiftede belli bir atış sayısından sonra uçtaki bir ayar apatatı ile açılan grupmanın düzeltilmesi gerekir, gerektiğini söylerler... Bu silahlar genelde büyük av silahları olduğu için 5-10 cm lik farklar 100 mt içerisinde yinede hayvanın kalp büyüklüğü sınırları içerisinde kalır. 12 cal pozede ise atılan tek kurşunun iki namluda aynı olmayan ezilişini , her iki namlunun aynı noktayı vuracacak şekilde sabit olarak birleştirilmesindeki zorluğu düşündüğünde ( ve sıklıkla hatalı üretimleri ) tek kurşun için istediğin performansı poze veya çifte ile yakalaman oldukça zordur. Tek kurşun atışları için tek namlulu bir otomatik veya pompalı düz bant olsa bile daha iyi sonuç verecektir( vuruş yerine göre düzeltmeyi sen yaparsın ). Sevgili Mert44 ün dediği gibi saçma atışlarında bu durum daha az ön plana çıkar. Ancak iyi bir trapcının bile alt göz üst göz namlularında ölçülebilir grupman- merkez farkı bulunan poze ile yarışmaya girmek isteyeceğini zannetmiyorum.
sevgiler.
drözden

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

20.04.2009 16:18:31 tarihinde  Sblnt  yazdı!

cevaplarınız ıcın tesekkur ederım
tamam Drözden haklısınız pekı alt namlu ıle ust namlu paralel olsa arada yan serıtle baglansa ıkı namlu arası en fala 2 cm olur paralel oldugundan vurus en fala 2 cm farklarla olur
veya 5 cm ıkı namlu arası acıklıgı serıtle kapatılsa namlular paralel olsa yıne vurus farkı 5 cm olur
ama bunlar ne yapmıs 50m de 20cm 100m de ıse katlanarak cogalıyor kı bu fili bile ıskalamaya yetelı
ya ucuna dogru dısa acık yada 5 m de kesişecek sekilde ıce kapalı. anlamıyorum
su terazisi ile bile daha iyi ayarlanır
tesekkurler

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

21.04.2009 13:54:51 tarihinde  Sblnt  yazdı!

arkadaslar tufegımı fabrıkaya gondermemı ıstedıler ellerıne ulasmıs
bıraz once sarsılmaz sılah sanayı tufek tamır bakım servısı ve muhendıslık servısı ıle gorustum kendılerı sagolsun cok ılgılendıler labaratuarda yapılan ınceleme sonunda problem oldugunu ve onarım ıcın calıstıklarını gerekırse namluyu degıstıreceklerını soyledıler
bırde ellerınde serı uretımle namlu anında takılmıyo mus tufeye gore yapılıp buda zaman alıyomus tamırde de tekrar sıfır yapılan gıbı ısıl ıslem ve dıger ıslemler yapılıyomus
bazı arkadaslar formda tersını soylesede bırebır dogru olmadıgıdır
sarsılmaza tesekkur ederım ve bunu her yerde soylerım

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

22.04.2009 22:45:56 tarihinde  Drözden  yazdı!

Sayın Sblnt,
ben tüfek bozuk... gibi kısa bir not yazmak istememiştim.
Sonunda doğru ortaya çıktı.
sevgiler,
drözden

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

22.04.2009 23:33:29 tarihinde  Bestmicig  yazdı!

merhaba sblnt benim sarsılmaz concort 71cm uzunlugu olan otomatigim var ben surekli 31gr fılocchı marka kurşun sıkarım ve kendımı övmek gıbı olmasın silahtan iyi anlarım siteye ilk girdigimde sorunun silahta olduğunu anladım. fabrikayı aramakla akıllılık yapmışın sarsılmaz silah sanayi müşterisiyle çok iyi ilgileniyor. ben 1 ay önce silahımı hiçbir arızası olmadığı halde senelık bakıma gönderdim silahımın namlusunu yeniden boyamışlar hertarafını temizlemiş tam bir bakım yapmışlar ben silahımı tanıyamadım ve hiç ücret ödemedim inanıyorum ki senin silahında arızası giderilip eline sıfır gibi gelecektir saygılar (hataylı bestami)

alt namlu ve ust namlu vurus farkı

23.04.2009 11:16:57 tarihinde  Sblnt  yazdı!

arkadaslar cevaplarınız ıcın tesekkur ederım
kullanıcı hatası olmadıgından ucret almazlar zannedıyorum.
ama bakım ıcın de almadıkları cok guzel bır davranıs takdır edıyorum
buyuk fırma

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16