22.09.2014
Aktif Kullanıcı :5
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10505496

 Konu  Tartıþma : 28 Cevap 

  Cevap Yaz  

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

18.10.2007 20:41:29 tarihinde  Scolopaxrusticola  yazdı!

Makina Kimya Endüstrisi bu tüfeği imal ettiği ve Türk avcısı da bu tüfeği almak ve kullanmak zorunda olduğu için,tüm avlar genellikle bu çap ile başarı ile yapıldı ve işin ilginç yanı bu tüfekler çok kaliteli tüfekler idi.

Yani bu çap bir zamanlar Türkiye nin çapı idi.Ne oldu da 12 numaraya dönüldü ve şimdi hatta 20 numarayı konuşur olduk.

Maalesef bir zamanlar 16 numara tüfekleri kullananlar bilgisayar kullanmayı bilmiyorlar ve hatta bu sütunları okuyamıyorlar bile.

Bu sütunlarda yazan ve bu sütunları okuyanların birçoğu ise bu çapı görmediler bile ve kullanmadılar.

Bakalım ne yorumlar gelecek?Veya gelecek mi?

16 numara kötü bir çap mı?MKE neden en çok bu çapı imal etti de diğer çaplara fazla önem vermedi ve 12 numara günün çapı oldu?

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

18.10.2007 21:48:27 tarihinde  Avci3405wolf  yazdı!

Merhaba Nejat bey...

Benim 1994 de aldığım ve ava ilk başladığım tüfeğim çiftsan 16 sp. dir.Hatta daha evveliyatına gidildiğinde 12 yaşında ilk tetiğine bastığım tüfekte tek kırma 16 dır.
Memleketim Amasya da değişmeyen tutkulardan biri 16 kalibre tüfek biri de reno toros araba.
Köyde iki dayımda ve bir amcamda hala 16 kalibre tek kırma ve çifte var.
Bu konuyu açarak bizlere özellikle bana nostalji yaşattığınız için sağolun.
16 kalibre genelde kırsal kesimde yaygın tabi buna paralelde kırsal kesimde bilgisayar ve internet yaygın değil.
Yinede gönüller bir olsun diyelim.Hiç olmazsa oralara ava gittiğimizde 16 kalibrelerle hasret gideriyoruz.

Hayırlı,bereketli,kazasız,belasız,bol avlar dilerim.

Engin Dağlı
Üsküdar.İstanbul

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

18.10.2007 22:01:57 tarihinde  Sistemss  yazdı!

sayın scolopaxrusticola;

aha valla isminizi yazmayı başardım:))

ben geçen gün yaban tv de bi meke avcısının elinde bir 16 gördüm,ama gerisi nereye gitti bende bilmiyom.

yan da mekeciler var ,isterseniz bide onlara sorun,belki onlardan kullanan çıkabilir.

saygılarımla sistemss

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

18.10.2007 22:09:55 tarihinde  ŞAHANKAYA  yazdı!

Sayın Üner,

M.K.E imalatı av tüfekleri konusunda, MKE Kurumunca basılmış “ Çift Namlulu Av Tüfekleri” broşürü var. Baskı yılı 1966. Başlattığınız konu ile ilgili olması nedeniyle bilgi vermek istedim.

Bu tanıtım kitapçığında hem 12 hem de 16 kalibre imalat yapıldığından bahsediliyor.

“ Çelik ve diğer malzemenin en üstününden yapılan Çifte av tüfekleri, mandallı ve kırma tipinde, (nikelajlı ve nikelajsız olarak) 12 ve 16 kalibreliktir.

Tam boyu : 1123 mm.

Namlu boyu : 700 mm.

Hazne boyu : 70.5 mm.

Ağırlığı : 3 Kg.

DİPÇİK VE KUNDAK

- Tabanca kundağı tipindeki dipçik ile el kundağı, kurutma tesislerimizde terbiye edilen üstün kaliteli ceviz ağacından yapılmıştır.

- Avcının boyu ile uygunluk sağlamak üzere değişik boyda yapılmıştır.

- Dipçik tabanı özel tertipli sert lastikle kaplanarak çeşitli sebeplerden doğacak parçalanma ve aşınma önlenmiştir.

NAMLU

- Dayanıklı ve hassas nişan tertibatıyle donatılmış komple namlu, kubuz gövdesine sarsılmayla açılmayan, üç kilitle tesbit edilmiştir.

- Dumansız barut atışına göre yapılmış, bunu gösteren (PV) işaretiyle damgalanmıştır.

- Başlığı kaynaklı değil yekpare olarak yapılan namlular; başlığına geçirilerek alt ve üst şeritlerle beraber pres altında, özel tertipteki lehim kaynağiyle birleştirilmiştir.

- Patlama ve ayrılma tehlikelerini önlemek üzere ; avlanma sırasında normal fişeklerle 350-400 Kg/cm3 basınçla karşılaşacak namlular, beyaz halde iken atış poligonlarında 1000/1200 Kg/cm2 basınçlı sürsajlı fişeklerle atış kontrolünden geçirilmiş, üç kat fazla basınçta denemeleri yapılmıştır.

- Avcıların isteklerini karşılamak üzere, sol namlular tam veya yarım şoklu, sağ namlular ¼ şoklu veya silindir olarak değişik şok değerleriyle yapılmış, bu değerler namlu gövdesine yazılmıştır.

EMNİYET VE ATEŞLEME TERTİBATI

Emniyet tertibatı otomatiktir. Namlu açılırken horozlar kurulmuş ve tüfek otomatik olarak emniyete alınmış olur. Doldurulan tüfek, emniyet sürgüsü emniyetten kurtarıldıktan sonra atışa hazır duruma getirilir.

- Çarpma ile harap olmaması için horoz içe alınarak gizlenmiştir.
- Sağdaki yakın, soldaki uzak avlar için daha elverişli olan tetikler, sağlam ve hassastır.

BALİSTİK ÖZELLİKLERİ

65 ve 70 mm boyunda fişek kullanan tüfeklerin balistik denemelerde benzerlerinden çok üstün olduğu tesbit edilmiştir.

- İlk hız ( 6. no saçma ile) : 280-300 m /sn.
- 60 metreden, 75 cm. çapındaki hedefe atışta dağılma : % 60-75.
- Tüfek sağa-sola, yukarı sallantı yapmadan dengeli atış yapar, pek az geri teper.

16 KALİBRE ŞOK DEĞERLERİ

Tam şok ( daralma ) : 0.95-1.05 mm
¾ şok (daralma) : 0.85-0.95 mm
½ şok (daralma) : 0.40-0.50 mm
¼ şok (daralma) : 0.10-0.15 mm
Silindir çapı : 16.80 mm

12 KALİBRE ŞOK DEĞERLERİ

Tam şok ( daralma) : 0.95-1.10 mm
¾ şok (daralma) : 0.80-0.90 mm
½ şok (daralma) : 0.30-0.60 mm
¼ şok (daralma) : 0.10-0.20 mm
Silindir çapı : 18.40 mm

1966 yılında konstrüksiyonu geliştirilen Av Çiftelerinin kilit düzeni üstten kilitleme ile pekiştirilerek sallantı tümden giderilmiş, ayrıca kundak değişik şekiller verilerek piyasaya çıkarılmıştır.”

Aynen alıntı yapıldı, bilmeyenler için…

Geçmişte avcı dostlarımda 16 kalibre MKE tüfeği olan çok vardı. Ben kullanmadım ama çok şahit oldum. Zarif, güzel ve dayanıklı idiler…Ve vururlardı, arkasındaki avcı ile…

Yardımcı olabildi isem, mutlu olurum.

Saygılarımla.

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 00:48:08 tarihinde  Avcıoğlu05  yazdı!

Arkadaşların söylediği gibi benimde ilk avım 1938 model 16 numara tek kırma bir baretta idi çok imrenmeme vede fişek sıkıntısından dolayı 12 no tüfek kullanıyorum. Bizim Amasya da 16 no çok kullanılıyor özellikle köylerde ve eski avcılarda evvelinden alındığı için insanlar bir daha para verip 12 no tüfek alamıyor... Ama söylendiği gibi 16 no çok garip kaldı... saygılarımla rastgele...

Alp Osman Dişli AMASYA

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 01:03:30 tarihinde  Sistemss  yazdı!

sayın uner;

işin şakası bir yana,yıllar evvel avlara giderdik.

av yaptığımız köylerde ,köylü hemşerilerimizin ellerinde görürdük 16 ları.

biz o dönemde 12 lerle av yapardık.

köylü dostlarında fişeğe ihtiyacı olurdu ,bizde fişek verirdik;

abi bu bana olmaz benimki 16 derlerdi.

şu zamanlar onlarda 12 almışlar,hemde 12 tane atan 12.

ekstra full magazinlerinide, tüfeğe sabit olandan almışlar,kimse çıkarttıramasın diye.

o canım 16 çiftelerde artık köy evlerinin duvarlarında emekliliği yaşıyorlar.

piperler ,simsonlar,gruplar ,bernardelliler hepsi duvarlarda.

yazık ,her ülke otomatiklerden çiftelere dönerken ,bizlerde çifteleri asıp otomatiklere dönüyoruz.

allah sonumuzu hayırlı etsin.

saygılarımla sistemss

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 09:24:39 tarihinde  TÜRK ÇAKISI  yazdı!

Ne güzel bir başlık ::))) Maziye şöyle bir baktım sağolasın Nejat Abi.

Benimde ilk tüfeğim 16 cal. bir Monte Carlo çifte idi. Ne güzel bir tüfekti o. Elden çıkardığıma pişman olduğum tüfeklerin başında gelir. :(

Hakikaten ne oldu da 16 tukaka oldu? Sadece malzeme bulunmamasından mı acaba? Şu anda yaygın olsa zaten malzemesi de bol olurdu.

Murat Önügören

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 11:34:30 tarihinde  E.Osmanoğlu  yazdı!

Konuyu açan nejat beye teşekkürler...

Benimde ilk tüfeğim 16 numara,ilk mermiyide 16 numarayla attım ve ilk avımıda onla vurdum.Bizim yörede eski avcılara sorsan 16 der başka birşey demez.Aslında fena bir çap deyil kullanılabilir.

Bizim silah sektörü direkt olarak 12 numaraya döndü.Otomatik tüfekler hep 12 olarak çıktığı için avcılar 12 ye yöneldi.Aslında 16 ile başlasalardı 12 den fazla rabet görürdü kanatimce.

saygılarımla...

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 12:10:40 tarihinde  Zorkun  yazdı!

Çukurova nın sıcağı yazları felaket olur,insanlarda yazın bu sıcaklardan kaçmak için genelde çevre il ve ilçelerin yaylalarına çıkarlar,Eylül başlarında ise tekrardan geldikleri yerlere dönerler.Bizde Osmaniye nin meşhur yaylası Zorkun a giderdik.Çocukluğumuzun en güzel yılları bu yaylalarda geçti.O dağ senin bu dağ benim akşama kadar kuş peşinde koşardık.Öğleden sonraları cami hocasından kaçıp,oyundan sıra gelirse yaylanın meşhur kodaman avcılarının gittiği Büyük Kavhehaneye gider,Rahmetli dedemin arkadaşlarının 16 numarayla yaptığı av hikayelerini can kulağıyla dinlerdim.

16 numarayla ne azılılar vurulur,ne mesafelerden tavşanlar dombalak attırılır,ağzı açık dinlerdim.Çift kartal Huğlu yörenin meşhur tüfeğiydi.Bazılarında mekanizmalı olanları vardı,ama bu tüfekleri kullananlar,gizli gizli 12 numara çiftelere hayranlık duyarlardı.Hali vakti yerinde olmayanlar bir an evvel 12 numara çifte almak için ektikleri ürünlerin iyi para etmesini beklerler,ellerindeki 16 numaraları da çocuklarına hediye ederlerdi.

Yörenin meşhur avcıları Fransız,İngiliz ve İspanyol 12 numara tüfeklerini kullanır,bazılarında ise bu tüfeklerin 16 çifteleri vardı,ve herzaman 12-16 tartışmaları yapılırdı.Konu o zamanlarda aynıydı.Benimkisi daha iyi vurur,senin 16 CİBA yı bile vuramadı derlerdi.Domuzun potiğine Ciba,dişisine de Bangış derler bizim oralarda.Tek erkeğe ise buradaki gibi Azılı denir.

Yirmi numara tüfeklere ender rastlanır,36 numara tüfekleri ise varlıklı aileler çocuklarına yada torunlarına doğum günlerinde hediye ederlerdi.Bazılarında çok güzel horozlu Piper çifteler vardı.Malesef artık duvarlarda 8+1 ölüm makinaları!!! Var.

Kim nederse desin,en güzel domuz hikayeleri ,bu tüfeklerin namlularından çıkan tek kurşunlarla anlatıldı,ben bunlara şahit oldum.Ne mutlu bana.

Neden 16 çap istediği ilgiyi görmedi sorusuna gelir isek,benim şahsi görüşüm ve gözlemlerim,12 numaranın dayanılmaz gücü ve alım gücünün artmasıyla 12 numaraya geçiş.Aslında işin en kötü yanı 12 ve 16 numara çiftelerin yerini alan,batasıca 8+1 ve üzeri fişek alan ölüm makinaları.

Dileğim,avcılığımızın hakettiği yeri bir an evvel almasıdır.

Saygılarımla

Alpay Özkan

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 12:35:46 tarihinde  Muratkocas  yazdı!

Tüm dünyada,gerek yivlilerde gerek yivsizlerde bir sürü çap denenmiştir.Kullanım süreçleri içinde bazı çaplar popüler hale gelmiş bazıları da aynı amaca yönelik başka çapların varlığı sonucu gereksiz duruma gelmişlerdir...Yivsiz tüfeklerin 16 çapı bu gün gereksiz duruma düşen çaplardan biridir....

Anadolu avcısının büyük bölümünde 16 nonun 12 den daha uzağı vurduğu gibi yanlış bir inanç ta bir dönem 16 nın Türkiyede popülerliğine katkıda bulunmuştur...

Oysa daha geniş bir kullanım yelpazesi olan çap 12 dir.16 çap aslında kullanım yelpazesi 12 ye en yakın çap olsa da sonuçta 12 daha üstündür...Küçük çap kullanmak isteyen avcılar için de 20 çap olduğuna göre 16 arada kalmış ve bir tür gereksiz çap olmuştur...

Çapların kağıt üstündeki verileri ve av sahalarındaki pratik sonuçları, neyin satılıp neyin satılmayacağını belirlemiştir bütün dünyada....

Diye düşünüyorum..

Murat Koçaş

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 13:48:41 tarihinde  Günen  yazdı!

ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM Kİ

12 NO POPÜLER
16 NO GEREKSİZ
20 NO NOSTALJİ

SONUÇ OLARAK 16 NO ARADA KALDI VE KAYBOLMAK ÜZERE.

ŞAHSEN 12 NO ÇİFTEDE SINIRLI KALSAYDI ÜZÜLMEZDİM. KİM NE DERSE DESİN BANA GÖRE OTOMATİK KESİNLİKLE BİR AVCI TÜFEĞİ DEĞİL SES VE KATLİAM MAKİNESİDİR.
BİR AVA İKİ FİŞEKTEN FAZLASI YANLIŞTIR. VE AVA DA ŞANS TANINMALIDIR. AVA ŞANS TANIMAYAN KİŞİNİN DE ZATEN AVCILIKLA ALAKASI YOKTUR.

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 14:07:54 tarihinde  Senozli  yazdı!

slm ben 22 yasındayım ve bildim billi dedemden kalma bir 16 cal. hugu tek kırma var ve onun atış isabeti delici gücü bence 12 cal tüfeklerde kesınlıkle yok ve bulsam aynısından yenı bir tanedaha alırım. Her tülü avada o silahla cıkarım özellikle domuz avı için bence cok ideal :) delici gücü 12 cal lere göre cok daha fazla emin olun ve küçümsemeyim bence o bir efsane :) olmalı

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 17:01:11 tarihinde  Süleyman Ünaldı  yazdı!

Rasgele

Babamdan kalan çok temiz ve bakımlı 16 kalibre Belçika yapımı çakmaklı 1.piperim var.

Hala gözüm gibi bakarım.

Tek istediğim yıllar sonra bende oğluma aynı şekilde bırakabileyim,umarım bunuda başarırım.

İlk tetiği onunla kestim,ilk avımı,ilk azılımı...

O zamanlar şimdiki kadar yaygın değildi 12 kalibre.

Dediğiniz gibi belki arada kaldı.

Ama nerede kalırsa kasın tadı hala damağında.

Sezonunda sadece tavşan avına gidiyorum onunla.

Sarılıp öpüşüp koklaşırız,dertleşir,hasret gideririz.

Hiç üzmedi beni bu güne dek.

Yeri bambaşkadır bende ve asla da dolmaz.

Saygılarımla...

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.10.2007 17:29:40 tarihinde  @namiturhan  yazdı!

Degerli arkadaşlarım
1974 senesinde aldığım ilk tüfek 16 numara Huglu Tek Kırma idi dört yıl kullandıktan sonra Huglu ya bizzat gidip özel siparisle 16 numara cifte
yaptırmıstım.Hala tufek dolabımın en mustena yerini isgal etmekte.O yıllarda fisek sıkıntısı cekmiyordum hele Maionchi High Speed 3 numara
fiseklerle ve 16 ciftemle hangi mesafelerden kaz düsürdügümü ben bilirim.Bir ara fisegi hic bulunmaz oldu mecburen 12 kalibreye donduk ama yılda birkac defa 16 ile avlanmaya devam ediyorum.Ondan aldıgım zevki hicbir tüfek vermedi.(Hele otamatikler hic)Avda elimde goren samimi arkadaslarım halamı köylü tüfegi kullanıyorsun diye dalga geciyorlar ama olsun o benim ilk goz agrım.
Hepinize Saygılarımla.

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

20.10.2007 16:43:31 tarihinde  Bilalarabaci  yazdı!

Şu an ekseri 16 çap tüfek kullanan ve fişek bulmada sorun yaşamayan var mı?

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

22.10.2007 17:04:48 tarihinde  Ecnalubma  yazdı!

Bende de dedemdan kalma 16 numara tek kırma özel yapım bir tüfek var. Geçen seneye kadar avlandım. Ben tek tek atarken bana gülen arkadaşlarımın otomatikleri tutukluk yapıp, fişek seçtikçe nasıl renkten renge girdiklerini gülerek hatırlıyorum. Fişek bulmada da bir sorun yaşamıyorum ama artık 12 numara poze kullandığım için evimin duvarında asılı duruyor.

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

22.10.2007 23:59:26 tarihinde  Sağlamtaşlı  yazdı!

haydi gelin oturup hep birlikte ağlıyalım neden 16 çap kullanılmıyor herkesin zevgine saygı duysak nasıl olur.
saygılar.

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

27.10.2007 10:15:08 tarihinde  Süleyman Ünaldı  yazdı!

Sayın Sağlamtaşlı

Kimse size başka çap kullanmayın demiyor ki !

O cümleyi kurma gereğini hissetmenizi ne yazık ki anlayamadım.

Daha fazla yazardım ama polemiklere girmek pek adetim değildir.

Saygılarımla...

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

27.10.2007 10:25:58 tarihinde  TÜRK ÇAKISI  yazdı!

Arkadaş rahatsız olmuş ağlamayın arkadaşlar... ::)))

Aman ha saygısızlık da etmeyin.

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

27.10.2007 21:15:06 tarihinde  Nusret Ulucan  yazdı!

Benim ava başladığım yıllarda herkes 16 kullanırdı.Tek tük 12 kullananan olsada onlarıda acemi avcılar denilerek ayıplarlardı.

İlk tüfeğim horozlu ,16 kalibre bir piper di.O tüfekle vurduğum ve kimsenin boşa atma almaz dediği mesafelerden çok av vurdum.Ve o tüfeğin tadını unutamam.

Bu gün halen kullanmıyor olmamın sebebi ise mühimmat sorunudur.

Tüfek elbette bir tercih meselesidir.Herkesin tercihine saygı duymakla beraber,artık işi birazda sportmenliğe çevirmek lazım diye düşünüyorum.

Saygılarımla..

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

28.10.2007 13:57:31 tarihinde  Rayko  yazdı!

Babam dan kalma 16 fransız setetien çiftem var 12 huğlu s pozem var ben 16 ile avlanıyorum hem hafif hem daha keyifli mühimmat ise anadolu bayilerinde daha rahat bulunuyor.Tüfekten daha önemli olan köpek haftada 3 gün av açık ve meralar uzak köpekler zor yetişiyor.
Ahmet Şişman KASIMPAŞA

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

29.10.2007 00:16:51 tarihinde  kurthasan  yazdı!

herkese selamlar, bende 16 cal. belçika yapımı bir horozlu ile avlanacağım,(gelecek zaman kullanıyorum çünkü bursadaki kurs 3 aralıkta başlıyor) babamın tüfeği, belgesi çok eski sanırım, üzerime almak için ayrıca tüfek alım belgesi de çıkartmam gerekiyor uzun zamandır ava gitmiyorum ve çok özledim, şimdilik konuları takip ediyorum, epey özlemişim, hepinizin ağzına sağlık. buarada 16 ya gelince iyi tüfektir ama 12 den daha fazla ustalık gerektirir( kimsenin buradan kendime pay çıkarmadığını düşünüyorum) saygılarımla. Hasan Kurtoğlu 30 bursa

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

29.10.2007 14:48:01 tarihinde  Eser Özkan  yazdı!

Açıkçası 16 lı ile ilgili bişeyler duymak tüm 16.ların yüzünde bir tebessüm oluşturmuştur :) 16 lı git gide unutulan bi çap. Belkide ara çap olduğu içindir ki artık fişeklerini bile bulmakta zorlanıyoruz. Doğal olarakta insanlar daha kolay bulunan ve vurma şansı nispeten daha fazla olan 12 kalibrede karar kılıyorlar. Ben oldum olası 16. ve 20. kullandım. Vazgeçmek gibi bi niyetim de asla olmadı. 12 yaşlarımdayken daha tüfeği alamadığım zamanlar, gizlice tüfek dolabını esnetir, kapıyı açıp 16 lıyı alırdım. Sonra camden sallanıp dipçiğinin üzerine çamura doğru bırakırdım. Sonrada hiçbişey yokmuş gibi evden çıkıp arka bahçeden tüfeği alıp doğruuu ormana:)
Bence başlığı açan arkadaşımız doğru bi tespitte bulunmuş "16. cılar bilgisayar kullanamıyor". Yaşları itibariyle çoğu bilgisayara aşina değil.
Artık 16 lı tercihi iyice köreldi. Yinede kulananların ve kullanmak isteyenlerin kesinlikle memnun kaldığı/kalacağı bi çap olduğunu düşünüyorum. 16 lıya devam diyorum :)

Saygılar

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

08.11.2007 12:35:58 tarihinde  Balalı fırtına  yazdı!

İSPANYOL PİPER YAPISI ALFA TÜFEKLE AVA BAŞLADIM BABAM HALA O TÜFEKLE AVLANIYO ÇOK MÜTİŞ UZAK MESAFELERDEN AV VURUYOR AMA FİŞEKLERDE İSTEDİGİN NO YOK ONUN İÇİN 12 CAL. TUTULUYOR SACMA ADEDİ ÇOK İSTEDİGİN GR. MERMİ VAR 12 İDEAL OLDU AMA O ESKİ AVLAR YOK NE VURUCAZ ? ONU DÜŞÜNELİM ...AYGILAR

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

18.11.2007 20:27:06 tarihinde  Stratonikeia  yazdı!

birçok köylü vatandaşımızda o tüfekler hala var.ama evlerinin bir odasının duvarında aksesuar olarak duruyorlar.benim ortaokul lise yıllarımda babam güvercin avına giderdi 16.cal.tüfek ile.bende kullanma şansı bulanlardanım.ama şimdi en ücra köylerde bile 12.cal.özelliklede otomatikler var artık. reha görgülü- izmir

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

18.11.2007 21:44:47 tarihinde  OLDHUNTER  yazdı!

sevgili dostlar
benim amcam 74 yaşında ve hala ava gidiyor ve 28 yaşındaki ogluna dagda pabuç toplatıyor.
ben amcamın çantacısı olarak bu işe başladım.babamın 16 numara sarma namlu horuzlu piperi olmasına ragmen(babam çok az ava giderdi) ben ilk okulu bitirdigimde,amcam bana 12 numara tek kırma huglu aldı.halbuki o yıllar nisbeten yokluk yıllarıydı.bir evde hem 12,hem 16 numara tüfek olması demek:
ona göre ayrı kovan.ayrı kütüklük.ayrı malzeme demekti.
ama amcama göre 12 numara acemi silahıydı.hem uçarda hem kaçarda.çünkü 12 nin açma dagıtma olayı 16 ya göre daha fazla,dolayısıyle avı vurma şansı daha yüksekti.
neticede 12 acemi silahıydı.ben 12 de pişecek daha sonra 16 ya terfi edecektim.
benim edindigim tecrübelerde bu yönde.
benim kanaatim ise çogu avcının ava bir garanti ve muhakkak olsun gözüyle baktıklarından,12 nin tercihi bu olsa diye düşünüyorum.
ben ise sezonun ilk zamanlarında 16 piper çifte kullanıyorum.çünkü fişekligi hafif.silah hafif,ve istedigim gibi süzdürme olayı yaşıyorum.
HERKESE RASGELSİN.OLD HUNTER

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

18.11.2007 22:31:07 tarihinde  Sistemss  yazdı!

sayın old hunter :

şu an nevzat babayla beraberiz ,siteyi kolaçan ediyoruz .

senin arkadaşın nevzat baba ,gümrükçü.ankaralı.

soruyor?

onun zamanında şok ,yada mobil şok yokmuymuş ,diyor .

elçiye zeval olmaz .

selamlarını iletiyor.

özellikle siz büyüklerime saygılarımla sistemss

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.11.2007 15:52:39 tarihinde  KURT 30  yazdı!

Vay 16 vay benimde guzel bir anim var 16 cifte kartal tek kirma :) tufegi uzerime gelen elmabas ordegini avlamak icin nisan aldigimda sanki uzun bir kamisi elime almis gibi hissetmistim.Atma cok yuksek degmez sesleri arasinda horoz dustu ve elmabas boynunu bukerek suya carpti bunu hic unutmam :)beni ava daha cok baglayan anlardan biridir.Ama 12 ye birkez asik olmusum yardan vaz gecilirmi?.....................saygilarimla
Necati Kurt

16 NUMARA TÜFEĞE NE OLDU?

19.11.2007 17:41:45 tarihinde  OLDHUNTER  yazdı!

Sayın sistemss
benim zamanımda şok yoktu veya ben bilmiyordum.o zamanlar şok yerine namlu uzunlugu söz konusuydu.
1992 yılında cihanbeyli köpek gölünde,biz çok yüksek diye atmadıgımız kazları,benim daha arkamdaki gümede vatandaş taaa
yıldızdan indiriyordu,üstelik havada pişiriyordu.dayanamadım gittim,şok olayını orda ögrendim.ve o hafta hanım bana ,maglum namlu şoklu SKB otomatik aldı.nevzat beyi tanımıyorum ama saygılarımı iletin lütfen.
HERKESE RASGELSİN.

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16